Notícies

La Biblioteca Carles Rahola acull la presentació de La Gran Guerra a les comarques gironines

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele.

La Biblioteca Carles Rahola va acollir divendres la presentació del llibre La Gran Guerra a les comarques gironines, una obra escrita pel doctor en història contemporània Maximiliano Fuentes Codera que estudia l’impacte cultural i polític de la Primera Guerra Mundial a les comarques gironines.

El llibre pertany a la «Col·lecció Francesc Eiximenis», i ha estat editat per la Diputació de Girona. Consta de set capítols, en els quals l’autor analitza el rellevant i poc conegut impacte de la Primera Guerra Mundial a les comarques gironines. Maximiliano Fuentes Codera se centra en les manifestacions dels obrers de la fàbrica Grober que van tenir lloc a Girona a les acaballes de la «Gran Guerra».

L’autor reconstrueix la resposta dels diferents sectors socials, partits polítics i mitjans de comunicació i el seu posicionament davant l’esclat bèl·lic propiciat per l’assassinat, el 28 de juny de 1914, a Sarajevo (Bòsnia), de l’hereu al tron dels Habsburg, Francesc Ferran d’Àustria. Malgrat la neutralitat declarada pel govern d’Eduardo Dato, president espanyol, l’impacte del conflicte sobre la Girona de l’època es fa evident quan es descobreix que fins i tot les Fires de Sant Narcís van estar a punt de ser suspeses aquell any.

La presentació va ser a càrrec de Joaquim Maria Puigvert, professor d’història contemporània de la UdG; Àngel Duarte, catedràtic d’història contemporània de la UdG; Maximiliano Fuentes, autor del llibre, i Fermí Santamaria, vicepresident de la Diputació de Girona.

Argument

El 12 de novembre de 1918, els obrers de la fàbrica Grober, la més important de la ciutat de Girona, es van manifestar pels carrers de la ciutat. Van acabar el seu recorregut concentrats davant el consolat de França. L’endemà, la manifestació va ser encara més nombrosa. Aquests esclats d’eufòria davant el triomf aliat també es van observar a la resta de poblacions de la demarcació de Girona. Aquests fets han generat una sèrie de qüestions que l’autor planteja al llibre: Com s’havia arribat fins aquí? Per què es van produir aquestes manifestacions d’alegria en una ciutat allunyada dels fronts de batalla, que havia viscut els quatre anys de conflicte sota els límits imposats per la neutralitat decretada pel govern d’Eduardo Dato l’agost de 1914? Entre d’altres, aquestes són algunes de les preguntes que l’autor posa de manifest a La Gran Guerra a les comarques gironines.

L’autor

El llibre ha estat escrit per Maximiliano Fuentes Codera, doctor en història contemporània i professor a la Universitat de Girona. Autor de publicacions destacades, les línies de recerca de Fuentes s’han centrat en la història comparada dels intel·lectuals espanyols i catalans en els àmbits europeu i americà.

Fuentes va guanyar la beca de recerca 2013 del Patronat Francesc Eiximenis (organisme autònom de la Diputació de Girona), en la modalitat de ciències socials i humanes, amb La Gran Guerra a les comarques gironines. Impacte cultural i polític (1914-1918). L’autor ha culminat el seu projecte amb aquesta publicació, que es va presentar divendres.