Notícies

Cloenda de la jornada del sector primari com a espai local d’acció

Foto : Cloenda de la jornada del sector primari com a espai local d’acció

Aquest matí s’ha portat a terme, a la Casa de Cultura de Girona, la jornada «El sector primari, espai local d’acció», organitzada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM), conjuntament amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i la Diputació de Girona, atesa la importància del món local i comarcal per al bon desenvolupament del sector primari.

Segons l’ACM, l’agricultura, la ramaderia, la pesca i el forest tenen una gran capacitat econòmica, social i territorial tractora a Catalunya. De fet, són un dels grans actius del nostre país i un dels pilars del canvi que reclama l’economia i la societat catalanes. El sector primari i la potent indústria agroalimentària han demostrat tenir un important paper anticíclic: han estat capaços de millorar la producció, de crear ocupació i d’augmentar les exportacions. 

A la vegada, els productes de qualitat que aquest sector genera són la base de la gastronomia catalana i de la dieta mediterrània; uns actius de prestigi, reconeguts internacionalment i que projecten el nostre país al món. Però hi ha reptes als quals ha de fer front i molts actius per potenciar.

Per tot això, la jornada ha reunit els agents dels ens públics que s’ocupen del sector, amb l’objectiu d’oferir-los eines, recursos i coneixements en un espai de trobada i d’intercanvi d’experiències que permetrà fer avançar el sector primari.

La jornada s’ha desenvolupat en un intercanvi d’experiències i diferents exposicions tècniques, amb explicacions del Grup Acció Local del Ripollès, el projecte de pesca i turisme de Roses i el projecte «MINOUW» de la Federació de Confraries de Pescadors de Catalunya. En una segona roda d’exposicions s’han explicat els treballs de recuperació forestal de l’incendi de la Jonquera i la gestió que s’ha fet per restablir el paisatge agroforestal, o de la indicació geogràfica protegida (IGP) Poma de Girona, entre altres experiències.

La cloenda de la jornada ha estat a càrrec de Jordi Ciuraneta, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Pere Vila, president de la Diputació de Girona, i Fermí Santamaria, vicepresident de l’ACM i alcalde de Llagostera.

Les diferents autoritats han destacat que «en el conjunt del país, encara no s’ha valorat prou l’esforç de les persones i les empreses que treballen en un sector dur i difícil, sotmès a una legislació sobre la qual es poden dir ben poques coses, perquè en molts casos les decisions es prenen molt lluny de casa; un sector que pateix quan veu que les ajudes a la producció es redueixen any rere any». Malgrat totes les dificultats, la indústria agroalimentària catalana és una de les més potents de Catalunya, i ha estat en l’àmbit del sector primari on més s’han treballat conceptes com la innovació, la creació d’ocupació i l’obertura de nous mercats a l’exterior.

«Anant encara més enllà —han comentat—, amb l’esforç de productors i administracions hem pogut fer entendre als consumidors que la proximitat equival a un millor control sanitari. Només cal recordar (i d’això, a vegades, se’n queixen els productors) que la legislació catalana és una de les més estrictes d’Europa, ja sigui en relació amb l’ús de pesticides al camp o a l’hora d’engreixar animals a les granges. Cal ser exigents amb els de casa, però, no ho oblidem, també cal ser-ho, tant o més, amb els que ens porten els seus productes de fora. 

Aquest és un sector que encara té molt per oferir i molt recorregut per fer. És ric en diversitat i en recursos, i aquesta és una garantia que continuarà avançant i conquerint noves quotes de mercat. Estigueu segurs que la Diputació de Girona —ha comentat Pere Vila— serà al vostre costat per ajudar-vos a assolir el màxim d’èxits possibles, que en seran molts».