Notícies

La Diputació aprova una moció de suport al desenvolupament de la Llei de vegueries

Foto : Moment de la votació de la moció de la CUP de suport a la Llei de Vegueries. Fotògraf: Mart&iacu

El Ple de la Diputació de Girona ha aprovat avui una moció de suport al model d’organització territorial que desenvolupa la Llei de vegueries de Catalunya. La moció ha estat presentada per la CUP i s’ha aprovat amb 24 vots favorables —CiU, ERC, CUP i Independents de la Selva— i 3 en contra —PSC.
La moció insta el Parlament de Catalunya i el govern de l’Estat espanyol a avançar en els canvis legislatius necessaris per implementar aquesta llei i que, en cas de negativa per part d’aquesta segona institució, el Parlament de Catalunya —en el marc del procés de transició nacional en què estem immersos— executi aquesta llei.

Finestreta única empresarial

El Ple ha aprovat també el conveni de col·laboració amb la Generalitat, el Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC), les diputacions de Barcelona, Lleida i Tarragona, l’Associació de Municipis de Catalunya i la Federació de Municipis de Catalunya per a la implantació de la finestreta única empresarial als ens locals de Catalunya.

La voluntat del conveni és clarificar i simplificar les obligacions que la normativa vigent imposa a les administracions públiques de Catalunya i, consegüentment, als ciutadans i les empreses. Els serveis que ofereix la finestreta única empresarial a les empreses i als professionals, amb relació a l’accés i l’exercici de l’activitat econòmica, comprenen la informació, l’assessorament, la tramitació unificada i la finalització del tràmit en els casos en què ho estableixen les normes aplicables o els acords de col·laboració que es puguin signar.

La finestreta única empresarial actua com a xarxa interadministrativa amb la finalitat de facilitar l’accés als tràmits dels procediments administratius que són competència de les administracions públiques. Les diputacions signatàries, amb la col·laboració, si escau, dels consells comarcals corresponents, impulsaran la creació de finestretes úniques empresarials per part dels ens locals del seu territori, tot fomentant l’adopció del model de tràmits estàndard i els serveis electrònics que ofereix l’AOC per mitjà del Servei FUE Local i que s’integra amb el Canal Empresa de la Generalitat de Catalunya.

Moció de suport a l’acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània

El Ple ha aprovat per unanimitat una moció de suport a l’acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània. La moció insta el Govern espanyol i el Govern de Catalunya a demanar més dotació de recursos a la UE per suport jurídic, assistència, acollida i integració social, i que s’estableixin mecanismes perquè es transfereixin a les administracions municipals per a la gestió descentralitzada; a augmentar el nombre de places d’asil, així com la dotació pressupostària per millorar la qualitat en les diferents fases de l’atenció a aquest col·lectiu; a¿augmentar de 6 mesos a un mínim de 24 mesos el període d’acollida de les persones sol·licitants d’asil, en funció de la vulnerabilitat de cada persona, i a donar suport als països d’asil, normalment empobrits, on es concentren el 85 % de les persones refugiades del món per mitjà de la cooperació al desenvolupament o l’ajuda humanitària directa o indirecta, tot garantint els drets de totes les persones, entre d’altres.

Suport al caràcter plebiscitari de les eleccions del 27-S

Arran d’una altra moció, en aquest cas presentada per ERC, el Ple també ha manifestat el convenciment que les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 27 de setembre esdevinguin un plebiscit, i la Diputació s’ha posat al servei del Parlament de Catalunya i del Govern de la Generalitat de Catalunya per treballar en el procés per a la constitució del nou estat independent, d’acord amb la legitimitat democràtica de les urnes. La moció s’ha aprovat amb 24 vots favorables —CiU, ERC, CUP i Independents de la Selva— i 3 en contra —PSC.