Notícies

Presentació del nou número de la Revista de Girona, encapçalat per un dossier dedicat als exilis que han tingut com a escenari les comarques gironines

Foto : Presentació del nou número de la Revista de Girona, encapçalat per un dossier dedicat als exilis

Ja és al carrer un nou número de la Revista de Girona corresponent als mesos de setembre i octubre, i ho fa amb un reportatge destacat que dóna nom al dossier: “Els altres exilis”. Coordinat per Arnau Gonzàlez, el treball ofereix una sèrie de reflexions a l'entorn dels exilis i, més concretament, aquells que al llarg de la història han tingut les comarques gironines com a escenari. La història, especialment en el període 1923-1945, va convertir les comarques gironines —costa i muntanya— en un escenari gegantí on es van representar algunes de les tragèdies més dramàtiques del segle passat. Així, com a eco d'aquesta realitat, i més enllà de l'exili per excel•lència, el de 1939, el dossier també s'ocupa d’analitzar-ne d'altres més o menys coneguts que van des de l'evacuació dels italians gironins el 1936 a la fugida de catalans conservadors i desertors, aquell mateix any, o l'entrada a Catalunya dels perseguits pel nazisme, vinguts de mitja Europa.

Són, en total, set articles escrits per diferents historiadors i professors d’aquest àmbit com són Enric Pujol, Joan Esculies, Jordi Rubió, Josep Calvet i Jordi Font, director del MUME (Museu Memorial de l'Exili) de la Jonquera.

Coincidint amb aquest tema, aquest vespre el MUME ha acollit la presentació d'aquest nou número de la Revista de Girona. L'acteha estat a càrrec del vicepresident de la Diputació de Girona Albert Piñeira; de l'alcaldessa de La Jonquera, Sònia Martínez; del director del MUME, Jordi Font; d'Arnau Gonzàlez, coordinador del dossier, i de Xavier Cortadellas, director de la Revista de Girona.

Altres temes

La revista també inclou diferents apunts relacionats amb el medi ambient, la història i l’actualitat cultural i social a les comarques gironines; conté una entrevista al rector de Tossa, articulista i professor de llengua, Joan Carreres; s’hi parla sobre la història de Joan Llaverias, el descobridor plàstic de la Costa Brava, ara que es compleixen cent cinquanta anys del seu naixement, i de la professora de la Universitat de Vic Francesca Bartrina, especialista en l'obra de Caterina Albert; conté, també, un reportatge sobre els estudiants estrangers de la Universitat de Girona, un retrat de grup fet el 10 de juliol del 2015 amb l'objectiu de retre un homenatge a les mares de Srebrenica i Zepa i un reportatge fotogràfic sobre la festa de la sal.

La revista inclou, així mateix, diferents articles dedicats a l'art, com ara El Salvador Dalí català i empordanès o el que analitza l'art d'Alvar Suñol; o dedicats a les lletres, com per exemple Víctor català contra el govern català o Miquel Plana: l'ofici de bibliòfil.