Notícies

S’inaugura l’exposició «Miquel Blay. El camí de l’èxit» al Museu d’Art de Girona

Foto : S’inaugura l’exposició «Miquel Blay. El camí de l’èxit» al Museu d

El Museu d’Art de Girona, en col·laboració amb el Museu de la Garrotxa, celebra els 150 anys del naixement de l’escultor olotí Miquel Blay (1866-1936) amb l’exposició «Miquel Blay. El camí de l’èxit». La presentació, que va tenir lloc el passat dissabte al Museu d’Art, va comptar amb la presència del vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; Àlex Susanna, director de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural; Carme Clusellas, directora del Museu d’Art de Girona; Mercè Doñate, comissària de l’exposició, i Micaela Blay, neta de l’artista. 

Durant els anys compresos entre el 1888 i el 1893 l’escultor va ser pensionat per la Diputació de Girona amb la finalitat que ampliés els seus estudis artístics, primer a París i després a Roma. En aquest període, Blay va modelar una sèrie d’obres que després va lliurar a la Diputació, entre les quals es troba Contra l’invasor, de1891, que es pot veure en aquesta exposició. Es tracta d’una peça molt marcada pel seu caràcter històric en relació amb els setges de Girona de 1809, i que va servir a Carles Rahola per escriure un dels seus articles més importants, a causa del qual va ser condemnat a mort. 

Durant els parlaments, Albert Piñeira va dir que «la Diputació de Girona no ha volgut deixar passar l’oportunitat de col·laborar en aquest projecte, perquè mitjançant aquest tipus d’activitats i recerques es fomenta la cultura i s’incentiva l’interès per conèixer tot allò que conforma la nostra identitat». El Fons d’Art de la Diputació evidencia la forta implicació de la institució en el món artístic. D’aquesta manera, les obres que formen part d’aquesta col·lecció permeten resseguir la història de l’art que ha definit les comarques gironines al llarg de desenes d’anys. «Estudiar, recuperar i divulgar el nom i la història dels grans mestres que han nascut i crescut a la demarcació de Girona és una bona manera de treballar pel foment i la promoció del territori i, alhora, de retre homenatge a tots els que han fet més riques, democràtiques i cultes les comarques gironines», va destacar el vicepresident. 

La mostra del Museu d’Art, complementària de la inaugurada a Olot el passat mes de setembre, està comissariada per la historiadora de l’art Mercè Doñate, i es centra en l’etapa que abraça des de l’any 1888, quan l’escultor va rebre la beca de la Diputació de Girona, fins al 1906, quan la seva obra ja gaudia d’un reconeixement notori. Les obres seleccionades per a l'exposició, que es podrà veure fins al 17 d’abril del 2017, procedeixen del Museo del Prado, del Museo Sorolla i de l’Acadèmia de Bellas Artes de Madrid, i es presenten acompanyades de documents que contribueixen a contextualitzar-les, com per exemple fragments de cròniques publicades a la Revista de Girona, entre d’altres.