Notícies

La Diputació de Girona, l’Obra Social “la Caixa” i el Consorci de l'Alta Garrotxa recuperen espais oberts i inicien una nova línia d'eliminació de flora invasora

Foto : La Diputació de Girona, l’Obra Social “la Caixa” i el Consorci de l'Alta Garrotxa recuperen

Per sisè any consecutiu la Diputació de Girona, l'Obra Social ”la Caixa” i el Consorci de l'Alta Garrotxa donen continuïtat a un projecte per a la conservació i millora dels valors de l’espai natural protegit de l’Alta Garrotxa. El projecte, que s'ha iniciat aquest mes de desembre i tindrà continuïtat fins al mes de juny, té dues línies d’acció: la recuperació dels espais oberts i els treballs d’eliminació d’un arbre invasor. El projecte té un cost de 40.000 €.

Respecte als espais oberts, s’intervindrà sobre un total de 6,8 ha, distribuïdes entre els termes municipals de Camprodon i de Montagut i Oix, i s’arribarà a gairebé 90 ha recuperades des de 2009. Els treballs consisteixen en l’estassada de peus arbustius (principalment aranyoners, esbarzers, càdecs, etc) i la tala puntual de peus arboris de mida petita en zones potencials de pastura, i que antigament havien format part de l’estructura d’espais oberts de l’Alta Garrotxa.

Aquesta intervenció permetrà mantenir o ampliar l’activitat ramadera actual en aquestes zones. De la mateixa manera, la pastura d'aquest bestiar en els nous espais oberts permetrà mantenir les intervencions realitzades per a l’obertura d'espais oberts, però en qualsevol cas, tal com ja feien els ramaders fa 100 anys, és imprescindible la mà de l’home per gestionar i conservar aquests espais.

Respecte a l’eliminació d’un arbre invasor, aquesta actuació va adreçada a controlar l’espècie Ailanthus altíssima, un arbre ornamental que ha esdevingut invasor pel seu ràpid creixement i la seva capacitat per prosperar, que ha creat denses arbredes als marges de les carreteres i els rius. El treball afectarà estrictament els rodals amb presència d’aquesta espècie, el que representa una superfície aproximada de 16.635 m2, ubicada principalment a l’entorn del veïnat de la carrera i el nucli d’Oix.

Les actuacions consisteixen principalment a fer una sèrie de desbrossades selectives prèvies per tal d’individualitzar i facilitar l’accés a cada peu d’ailant a tractar, així com a realitzar un tractament químic específic peu per peu. Uns mesos després, per les especificitats del mateix tractament, es durà a terme el tractament de les restes vegetals per tal d’eliminar els peus d’ailant.


Beneficis múltiples del projecte

Els espais oberts i les pastures de l'Alta Garrotxa són hàbitats de gran interès per la seva diversitat florística i faunística. Aquest patrimoni biològic i productiu està patint actualment els efectes negatius de l'abandonament de les pastures, en bona part ocupades actualment per zones forestals recents, matollars i falguerars.

Els beneficis d'aquest tipus d'intervenció són múltiples per a un territori de muntanya com el de l'Alta Garrotxa. Per una banda, es pretén recuperar un paisatge agroforestal actualment en retrocés, i mantenir o recuperar l'activitat ramadera tradicional d'aquesta zona. A la vegada, també permetrà incrementar les zones estratègiques de gestió per a la prevenció d'incendis forestals mitjançant l'establiment d'espais oberts aptes com a punts segurs i de recer, i l'augment de la diversitat faunística i florística associada a aquests hàbitats.

Pel que fa al control i eliminació de rodals d’Ailanthus altissima, aquesta actuació pretén salvaguardar els hàbitats d’interès comunitari associats a boscos de ribera, com és el cas d’alberedes, salzedes i vernedes que hi ha a l’espai natural protegit. En aquest sentit, s’ha de destacar que si bé no totes les intervencions es faran sobre l’hàbitat d’interès en qüestió, el seu control permetrà evitar possibles afectacions potencials sobre aquests hàbitats, afectació que s’ha constatat a la perifèria de l’Alta Garrotxa. D’altra banda, aquesta espècie també ha causat molts danys materials en altres països, on ha afectat considerablement infraestructures com la xarxa viària i fins i tot edificacions.

Cal tenir en compte també que l’ocupació d’aquesta espècie a l’espai és molt incipient, de manera que una intervenció com la planificada en aquest moment pot reduir considerablement els costos a mitjà i llarg termini.


Intervenció de persones en risc d'exclusió social

Tots els treballs s’estan duent a terme amb 15 persones de La Fageda Fundació, entitat dedicada a la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social. La finalització de tots aquests treballs es preveu per al mes de juny.