Notícies

Una seixantena de lectors espontanis homenatgen l’escriptor i periodista Miquel Pairolí en una lectura pública

Foto : Una seixantena de lectors espontanis homenatgen l’escriptor i periodista Miquel Pairolí en una lectura p

Una seixantena de lectors espontanis han participat aquest dijous al matí a la lectura pública d’homenatge a l’escriptor i periodista Miquel Pairolí, convocada per l’Ajuntament de Girona, la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i la Universitat de Girona. Encara que part dels lectors s’hi havien inscrit prèviament per conèixer amb antelació l’hora aproximada de la seva intervenció, la majoria de participants han respost a la crida de manera espontània. L’acte ha comptat també amb la col·laboració del Centre per a la Normalització Lingüística de Girona, que havia fet una crida entre els alumnes de català dels cursos que imparteix.

Miquel Pairolí compliria 60 anys aquest 2015, i en fa 25 que va publicar el seu primer dietari, Paisatge amb flames. Amb motiu d’aquesta doble efemèride, l’Ajuntament de Girona, la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i la Universitat de Girona han organitzat la lectura pública d’homenatge a Pairolí per aquesta diada de Sant Jordi. que ha començat a les onze del matí, després del tradicional esmorzar literari que la Delegació del Govern ofereix als escriptors, editors i llibreters a la Casa Solterra, als Serveis Territorials de Cultura. La lectura, que s’ha allargat fins a les dues del migdia, s’ha centrat en fragments dels tres dietaris de Pairolí ¿Paisatge amb flames (1990), L’enigma (1999) i Octubre (2010)¿, els quals componen un conjunt formal i temàtic considerat el punt culminant de l’obra de l’escriptor i periodista, que va morir prematurament l’any 2011.

L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, han obert la lectura pública llegint fragments de Paisatge amb flames. També hi han participat altres polítics, com ara la diputada Marina Geli; les regidores Pia Bosch, Marta Madrenas i Roser Urra; el regidor Àngel Quintana; l’escriptora Maria Mercè Roca; el periodista i editor d’Octubre, Xevi Planas; l’actor i dramaturg Martí Peraferrer, i amics i familiars de Miquel Pairolí.

Miquel Pairolí va fer una aposta radical per la literatura i el periodisme que el va dur a publicar disset llibres i milers d’articles al llarg de més de tres dècades. L’any 1976, amb només 21 anys i abans d’haver completat la seva formació universitària, va començar a publicar articles i ressenyes literàries a la revista Presència. Dos anys més tard, va començar a publicar a l’Avui, i l’any 1979 va formar part dels primers col·laboradors del Punt Diari. Va exercir també de professor, i el 1987 es va incorporar a la redacció del Punt Diari, en el qual col·laborava des que va ser fundat, l’any 1979. Posteriorment, va treballar al Diari de Barcelona, i a partir de l’any 1994, després del tancament d’aquest rotatiu, no va tornar a treballar en cap redacció. Va optar per retirar-se a la casa familiar de Quart, on va trobar l’espai i el temps que necessitava per escriure. L’aposta per la literatura el va apartar de les redaccions i de la feina sobre la informació diària, però no del periodisme d’opinió ni de la crítica literària.

Pairolí va recórrer, en la seva obra, a totes les formes de la prosa ¿narrativa, assaig, teatre, dietari¿ per tractar la realitat de manera minuciosa i reflexionar sobre les qüestions essencials de la naturalesa humana amb un estil poderós, clar i concís.

Aquesta és la quarta edició de la lectura pública de Sant Jordi. La iniciativa neix de la lectura col·lectiva de Girona, un llibre de records, de Josep Pla, que l’Ajuntament i la Casa de Cultura van impulsar l’any 2012, coincidint amb el seixantè aniversari de la publicació del llibre. Des d’aleshores, any rere any s’ha repetit l’experiència. El 2013 es va homenatjar l’escriptor Joaquim Amat-Piniella, i el passat 2014, el poeta Joan Vinyoli. Enguany l’acte l’ha organitzat l’Ajuntament de Girona i la Casa de Cultura, amb la col·laboració de la Universitat de Girona i el Consorci per a la Normalització Lingüística. Per a l’attrezzo s’ha comptat amb el suport de Cal Rei.