Notícies

Presentació del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) 2014

Foto : Els encarregats de presentar aquesta edició del FITAG han estat el vicepresident de la Diputació de Gir

Aquest matí, quan falten exactament dos mesos perquè comenci, s'ha fet la presentació oficial de la 14a edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) en el seu escenari principal, el pati de la Casa de Cultura de Girona.

El proper FITAG, patrocinat per la Diputació de Girona amb el suport de la Casa de Cultura i l'Ajuntament de Girona, tindrà lloc del 26 al 30 d'agost del 2014. Com ja és tradició, s'ubicarà en diferents escenaris de la ciutat i gaudirà, a més, de la complicitat de diversos municipis gironins que formen part de la xarxa FITAG Municipis. Com a novetat d’enguany, a la llista d’escenaris habituals del festival s’hi incorporen el Centre Cultural La Mercè i el centre cívic Barri Vell de Girona.

Els encarregats de presentar aquesta edició del FITAG han estat el vicepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy; la tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Marta Madrenas; el director del FITAG, Martí Peraferrer, i el director accidental de la Casa de Cultura de Girona, Lluís Freixas.

Intercanvis internacionals. L'aspecte més destacat del FITAG 2014 és l'impuls que es dóna als intercanvis internacionals, que ja fa mesos que s'estan organitzant. La idea és arribar a la celebració de la 15a edició del FITAG plantejant una nova etapa basada en la cultura teatral de la glocalització, amb la qual es pugui intercanviar coneixements i recursos d’anada i tornada entre els àmbits local i internacional.

En aquesta línia s'ha pronunciat el vicepresident de la Diputació, Xavier Soy, «el FITAG és un magnífic Festival de referència que genera activitat econòmica a Girona i al seu entorn, i que és obert al món».

Per la seva banda Marta Madrenas ha reafirmat el suport de l'Ajuntament de Girona al FITAG amb l'objectiu de «seguir apostant per la marca “Girona, Ciutat de Festivals” i convertint la cultura en una part imprescindible del patrimoni de la ciutat».

Multiculturalitat. En l'edició d'aquest any el Festival ha volgut esdevenir un instrument per al foment de la cultura comunitària; per això, el fil conductor escollit ha estat el de treballar a l'entorn de la integració, la cooperació i la multiculturalitat. Així és com Martí Peraferrer, director del FITAG, presenta l’edició del FITAG 2014: «El FITAG vol acostar-se a la immigració i als col·lectius més desafavorits i enviar el missatge que el teatre i la cultura de casa nostra també són per a ells.»

Així, l'espectacle inaugural, que tindrà lloc el dimarts 26 d’agost, a les 19 h, al Teatre Municipal de Girona, el protagonitzarà el col·lectiu teatral Afrogironins, els quals, amb la col·laboració especial del Cor Àkan, estrenaran Carícies de pedres i aigües. És una obra creada especialment per a l'ocasió i amb un missatge de positivisme que mostra que l'escenari i el teatre també poden ser un pont per a la integració de les cultures i un lloc en el qual refugiar-se quan la vida quotidiana no ens somriu.

L'espectacle es podrà tornar a veure al Teatre Municipal de Girona l'endemà, el dimecres 27 d'agost, a les 19.30 h.

Durant la roda de premsa d’avui, s’ha pogut tastar en directe una breu representació d’aquesta particular proposta teatral.

FITAG als Municipis. Un altre element destacable d'aquesta edició és el FITAG Municipis, una idea que permet que el Festival porti els espectacles pel territori gironí. Aquest any hi participen els municipis de Figueres, Lloret del Mar, Palamós, Palafrugell, Maçanet de la Selva i La Jonquera. Dins del FITAG Municipis estrenem l’Off-FITAG: consisteix en la representació d’obres fora de les dates del festival; en concret, són dues coproduccions de companyies teatrals gironines que actuaran -dins i fora de les dates del festival- amb dos grups de fora de casa nostra (un de rus i un altre de madrileny). Encara hi ha una tercera coproducció (amb Argentina), però aquesta només es podrà veure dins la programació oficial del FITAG 2014.

Microteatre: teatre als espais municipals de Girona. A l'edició d'aquest any, el microteatre, fruit de la col·laboració amb l’Ajuntament de Girona, ja forma una part de la programació del Festival absolutament consolidada.

Els matins del FITAG es duran a terme al Museu del Cinema de Girona. Del 27 al 30 d'agost, d’11 h a 13.45 h, grups d'actors i actrius amateurs de les comarques gironines hi presentaran obres breus (de 10 minuts) escrites per autors reconeguts, sota la direcció escènica de Ramon Perera i la direcció musical de Rafael Vega, tots dos sevillans. Les obres es representaran seguint un original circuit per les instal·lacions del museu. L’entrada serà gratuïta però hi caldrà inscripció prèvia.

Petit FITAG. El FITAG destinat als més menuts es va estrenar l'edició anterior, però ja està fortament consolidat dins la programació del Festival. Durant tres matins, del 28 al 30 d'agost, d'11 h a 13 h, a la Casa de Cultura de Girona, s'hi oferiran propostes teatrals per al públic infantil creades per actors i actrius de teatre amateur. L'entrada serà gratuïta.

El Galliner. Un any més es manté l'estreta col·laboració amb el centre de formació teatral El Galliner. L'escenari de l'Auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de Girona s'obrirà del 27 al 30 d'agost, de les 19.30 h a les 21 h, per mostrar els treballs dels alumnes d'aquesta escola.

 FITAG de Nits. L’Auditori Josep Viader de la Casa de Cultura seguirà acollint als vespres el ja popular FITAG de Nits, un petit cabaret, lúdic i festiu, que és alhora un punt de trobada obert a tothom qui hi vulgui participar. L’espectacle començarà a partir de la 1 h de la matinada, amb propostes escèniques breus i de petit format, i cada nit tancarà la jornada.

 Les inscripcions per participar-hi ja estan obertes. Per fer-ho, cal enviar una breu explicació de la proposta a fitagdenits@fitag.cat. Els muntatges poden ser de 20 minuts com a màxim. La coordinació anirà a càrrec de Marieta Sánchez.

Gran teló de teatre amateur de les comarques gironines. Durant aquests darrers mesos, la Diputació de Girona, a través del FITAG, i amb el suport de l'Associació teatral amateur gironina, ha estat realitzant un cens de les companyies de teatre amateur presents a les comarques gironines. El resultat d'aquest estudi es presentarà el dissabte 30 d'agost, a les 12 h, a la Casa de Cultura de Girona. També s’hi explicaran algunes de les novetats de cara a la nova campanya de teatre amateur que prepara la Diputació de Girona.

Xavier Soy a la roda de premsa d'avui ha explicat que «el Festival és una mostra de teatre oberta i participativa, que no ha deixat mai el segell de teatre amateur»; i que «això ha esperonat la Diputació a obrir un programa específic de suport a aquest tipus de teatre amb l'elaboració d'aquest cens».

En relació amb aquest cens del les companyies teatrals de les comarques gironines, en la present edició el FITAG els ofereix a totes la possibilitat de fer-se visibles durant el Festival amb una proposta treballada amb antelació i amb el seguiment de l’equip del Festival.

Les peces, sorgides d’un altre projecte anomenat MiniTeatre que està en marxa des de l’1 de juny, consta de tutories i professors oferts pel mateix FITAG. Els resultats d’aquests petits cursos de formació de 10 h es podran veure als escenaris del FITAG de Nits o al del Petit FITAG.

A més, la confederació Escenamateur (Premio Max Aficionado de las Artes Escénicas el 2014) serà present a Girona. El dissabte 30 d'agost, a les 11.30 h, el FITAG convoca a la Casa de Cultura els grups de teatre amateur que han participat en el projecte de cens de companyies amateurs de les comarques de Girona, perquè puguin conèixer l'estructura de treball d’Escenamateur, una confederació que engloba la majoria de federacions de teatre amateur de l'Estat espanyol i molts col·lectius independents del sector. A més, Escenamateur atorgarà al FITAG el reconegut premi Sello de Calidad, i s’hi firmaran públicament tractats de col·laboració anuals per tal de dinamitzar la mobilitat de les nostres companyies.

El FITAG en xifres

15 companyies o col·lectius teatrals de les comarques de Girona.

5 companyies de l’Estat espanyol.

11 companyies internacionals.


33 representacions a la ciutat de Girona.

6 representacions a les comarques de Girona (Figueres, Lloret de Mar, Palamós, Palafrugell, Maçanet de la Selva i La Jonquera).


8 escenaris teatrals a la ciutat de Girona: Museu del Cinema, Sala La Planeta, Centre Cívic Barri Vell-Mercadal, Teatre Municipal de Girona, Centre Cultural La Mercè, pati de la Casa de Cultura, Pati de les Magnòlies i Escenari FITAG de Nits.

Més de 600 actors i actrius amateurs de casa i forans passaran pels nostres escenaris i conviuran a Girona durant 5 dies.

De les 8.000 butaques que el FITAG posa a disposició del públic:

4.000 són gratuïtes.

4.000 són de pagament a 5 €.

Hi haurà venda anticipada a www.notepreu.cat, i tots els dies del Festival, matins i tardes, a la taquilla de la Casa de Cultura.

Més de 30 persones formen l’equip del FITAG, entre producció i equip tècnic.

Més de 15 voluntaris treballen al servei de l’organització.

Es pot consultar tota la programació i les informacions addicionals al web del FITAG: www.fitag.cat