Notícies

Les institucions i els governs regionals demanen als estats i a la UE més poder de decisió

Foto : Les institucions i els governs regionals demanen als estats i a la UE més poder de decisió

La Diputació de Girona ha assistit a l'Assemblea General de l'Arc Llatí, celebrada a Carcassona, al departament de l'Aude (França) en la qual governs locals intermedis de Catalunya, Espanya, França i Itàlia han qüestionat les reformes del món local impulsades pels tres estats, ja que consideren que repercuteixen negativament en els serveis que rep la ciutadania. Els governs locals intermedis presents a l'assemblea (les 4 diputacions catalanes, els consells insulars de Mallorca i Menorca, 5 diputacions espanyoles, 8 consells generals francesos i 13 províncies italianes) reivindiquen més poder de decisió i han acordat reclamar a la UE i als estats que valorin i impliquin les regions i els mateixos governs locals intermedis en l'elaboració i la governança de les estratègies macroregionals, així com en els programes de cooperació. En aquest sentit, es remeten a la Carta de la governança multinivell, adoptada el 2014 pel Comitè de les Regions, que constitueix el marc de referència per assolir aquest objectiu.

Els governs locals intermedis es consideren actors clau per assolir la solidaritat social i territorial. Representen el nivell més adequat a l’hora de garantir la complementarietat i l'equitat entre els territoris urbans i rurals, atès que posen en comú els recursos a favor d'un desenvolupament econòmic equilibrat i d'una prestació de serveis públics essencials i de qualitat per a tots els ciutadans.

Per tot això, els representants polítics de l'Arc Llatí han alertat del perill que suposa la voluntat dels estats de suprimir nivells sencers de governs locals. Aquesta eliminació pot afectar molt seriosament les polítiques de cohesió social i territorial, així com les polítiques de cooperació, les quals troben en els ens locals l’àmbit de desenvolupament més efectiu.

Una altra reclamació ha estat la necessitat de millorar els processos de cooperació, en tots els nivells de govern, entre els sectors públic i privat del Mediterrani.

L'assemblea destaca que els governs locals són fonamentals per tal de garantir les solidaritats socials i territorials, i es remet a la Carta de la governança multinivell, adoptada el 2014 pel Comitè de les Regions, com a marc de referència per assolir aquest objectiu. Una altra reclamació ha estat la necessitat de millorar els processos de cooperació, en tots els nivells de govern, entre els sectors públic i privat del Mediterrani.

A la trobada s'ha constatat la gran preocupació que causen els processos de reforma territorial endegats pels estats espanyol, francès i italià. El procés italià és el més avançat i comportarà la desaparició de les províncies, que seran substituïdes per uns altres ens que encara no tenen denominació. A França ja s'ha aprovat una fusió de regions, que passaran de 22 a 14, i es planteja la desaparició dels consells generals. A Espanya, la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local (coneguda com LRSAL) ha generat moltes queixes pel seu caràcter centralitzador i invasiu en les competències municipals.

En els tres casos, s'hi imposen reformes i modificacions de competències en tots els nivells de les administracions excepte en la mateixa administració de l'estat que les impulsa. Per tant, es perceben clarament com a processos des de dalt, mancats de consens amb els ens afectats, i indiferents a l'opinió de la ciutadania.

En el marc de l'assemblea, Mario Fisella, president de la província italiana de la Spezia, va ser escollit nou president de l'Arc Llatí. En el discurs d'investidura, Fisella va destacar la necessitat d'abordar el drama de la immigració il·legal i va proposar fer un gran acte de suport a l'alcalde de Lampedusa, tot assenyalant «que ha d'afrontar des de les limitacions de l'àmbit local un tema que afecta tota la Unió Europea i al qual no es dedica l'atenció necessària i moralment exigible».

Fisella va referir-se a les dues grans funcions que ha de dur a terme l'Arc Llatí: constituir-se com a lobby mediterrani davant la Unió Europea, i ser l’interlocutor principal amb els ens equivalents de la riba sud de la Mediterrània, especialment del Marroc i Tunísia.