Premis LiberPress 2015

 

 


 

En total s’atorguen nou premis, repartits per categories: Memorial, LiverdPress, Literatura, Cançó, Associació, Cinema, Camins, Catalunya i el Premi LiberPress, el principal, que, enguany, com a novetat, es farà públic el dia de l’acte de lliurament dels guardons, el qual tindrà lloc el proper dijous 8 d’octubre, a les vuit del vespre, a l’Auditori de Girona

Els guardonats d’enguany són: 

 

PRMEI LIBERPRESS CINEMA 2015

Javier de Lucas

Javier de Lucas (LiberPress Cinema). Llicenciat en dret amb premi extraordinari, promotor, primer director i catedràtic de filosofia del dret i filosofia política a l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València. Ha treballat en temes relacionats amb els drets humans, especialment amb polítiques migratòries, minories, ciutadania, racisme i xenofòbia. Pel que fa al cinema, ha estat pioner en estudis sobre dret i cinema, i el creador i director de la col·lecció «Cine y derecho».

Rep el LiberPress Cinema per l’excepcional contribució filosòfica, sociològica i ideològica que ha fet a l’estudi del cinema, analitzant aquest art i mitjà de comunicació amb intel·ligència i enginy, des de vessants multidisciplinàries, erudites, humanístiques i solidàries. 

 

 


 

PREMI LIBERPRESS LITERATURA 2015

Petros Márkaris

Petros Márkaris (LiberPress Literatura). Narrador, dramaturg, guionista i traductor grec, especialment conegut per les seves novel·les policíaques de gran contingut social, protagonitzades pel comissari Kostas Jaritos. 

Petros Márkaris rep el premi per la seva obra literària, basada a denunciar, des d’un punt de vista progressista, valent, social i popular, les contradiccions econòmiques i culturals d’Europa i els problemes dels pobles sota el macroimperialisme econòmic i totalitari europeu. 

 

 


 

PREMI LIBERPRESS CANÇÓ 2015

Martirio

Martirio (LiberPress Cançó). Cantant amb una llarga carrera artística, creadora d’una música dedicada a servir de pont entre cultures, amb la fusió de cobla andalusa, flamenc, bolero, tango, rock, etc.

Rep el premi per la seva implicació en la música popular des d’una vessant autèntica, oberta, innovadora, acostada al poble i a la gent obrera i humil, sense entrar en el mercat del folklore institucional; i per la seva tasca d’obrir mons i de construir ponts entre les cultures. 

 

 


 

PREMI LIBERPRESS CATALUNYA 2015

Francesca Friz-Prguda

ACNUR (LiberPress Catalunya). L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats és l’organisme de les Nacions Unides que s’encarrega de protegir els refugiats i desplaçats que són víctimes de persecucions i conflictes, de promoure solucions mitjançant assentaments en el país d’origen o d’acolliment, així com de vetllar pel dret d’asil. 

Rep el Premi LiberPress Catalunya per la seva immillorable tasca humanitària i solidària en pro dels milions de persones que han hagut de marxar dels seus països amb motiu de les persecucions d’origen bèl·lic, econòmic, ètnic i religiós. 

 

 


 

PREMI LIBERPRESS CAMINS 2015

Titouan Lamazou

Titouan Lamazou (LiberPress Camins). Artista i escriptor francès. Va ser nomenat artista de la UNESCO per la pau el 2003. Ha treballat en diferents projectes i per a diferents associacions per protegir els drets de les dones i dels nens. 

Amb el Premi LiberPress Camins se li vol reconèixer el seu llarguíssim compromís personal com a pintor, dibuixant, escriptor i fotògraf a favor de la promoció de les dones i dels nens i en defensa dels seus drets. 

 

 


 

PREMI LIBERPRESS ASSOCIACIONS 2015

Sor Lucia Caram

Fundació Rosa Oriol - Sor Lucía Caram (LiberPress Associacions). Va néixer a Manresa el 2009, amb l’objectiu d’oferir ajuda a les persones marginades i en risc d’exclusió social, auxiliant-les en les necessitats bàsiques. La Fundació és liderada per la monja sor Lucía Caram, una dona emprenedora, activa, imaginativa, dinàmica i solidària. 

La Fundació Rosa Oriol i sor Lucía Caram reben el premi per la seva tasca solidària i humanitària, per la seva capacitat d’imaginació i treball, i per aconseguir, amb l’esforç personal, la implicació de la societat civil del Bages. 

 

 


 

PREMI LIBERPRESS MEMORIAL 2015

Boban Mínic

Sarajevo i Srebrenica (LiberPress Memorial)

Memorial Sarajevo. Durant el setge de la ciutat de Sarajevo, protagonitzat per les tropes sèrbies, els franctiradors i els morters varen sembrar el terror a la ciutat i varen provocar la mort de milers de víctimes civils. Entre aquests atacs criminals, s’ha volgut recordar i homenatjar les víctimes dels dos bombardeigs que va patir el mercat de Sarajevo, el Markale, el 5 de febrer de 1994, amb 69 morts i 206 ferits, i el 28 d’agost de 1995, amb 37 morts i 85 ferits.

Memorial Srebrenica. Durant la denominada Guerra dels Balcans, l’11 de juliol de 1995 i els dies següents, es va produir la massacre o genocidi de Srebrenica: en una fàbrica de bateries de camions de Potocari i al voltant, prop de Srebrenica, entre 9.000 i 11.000 homes i adolescents d’11 a 70 anys varen ser assassinats per les forces del criminal Ratko Mladic, amb la inacció covarda de les tropes holandeses de l’ONU.

Aquest execrable acte ha estat considerat com a genocidi per la Cort Penal Internacional, i cada 11 de juliol desenes de milers de persones es troben al cementiri memorial de Potocari, per enterrar-hi les restes de les nombroses víctimes que cada any encara es van trobant i identificant.

 

 


 

PREMI LIVERDPRESS 2015

Carlos Drews

Carlos Drews (Premi LiverdPress). És doctor en zoologia per la Universitat de Cambridge. Dirigeix el Programa Global d’Espècies, de World Wildlife Fund (WWF). Ha estudiat el comportament de la fauna a l’Àfrica i l’Amèrica llatina, i ha escrit nombroses publicacions sobre la biodiversitat i el comportament animal.

Se li atorga el Premi LiverdPress per la seva infatigable lluita per estudiar, conservar i protegir les espècies animals que ens envolten; per denunciar la persecució, les matances i el tràfic il·legal de la fauna salvatge, i per liderar la batalla per conscienciar sobre la necessitat de preservar-la, impulsant-ne el coneixement. 

 

 

 


 

PREMI LIBERPRESS 2015

Willem Holtrop, Agathe André i Marika Bret membres de la redacció de Charlie Hebdo

Premi LiberPress 2015. Aquest any, el premi principal, el LiberPress 2015, ha estat per al setmanari francès Charlie Hebdo, per tota la seva trajectòria professional, en la qual, amb un humor descarat, s’ha burlat dels totalitarismes i semitotalitarismes polítics i religiosos, i per haver estat i ser, encara, el símbol de la llibertat d’expressió en el món de la premsa, la caricatura i la bande dessinée.

 

 


 

GALA PREMIS LIBERPRESS 2015


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Dossier de premsa 2015

Més informació:

Associació LiberPress
Portal de Transparència de DDGI
Cercador
BOP Butlletí Oficial de la Província Factura electrònica Operacions pressupostàries Tràmits en línia
  • Utilitats
  • Imprimir Imprimir
  • Compartir Compartir
  • Enviar Enviar
REGISTRE GENERAL D'ENTRADA Pujada de Sant Martí, 4-5. 17004. Girona · T 972185000
I SORTIDA DE DOCUMENTS Horari: De dilluns a divendres de 8.30 a 14 h. NIF: P1700000A