Programa

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Ajuntament de Santa Cristina d'Aro

Pl. Catalunya, 1
Santa Cristina d'Aro - Baix Empordà
Telèfon: 972837010
Fax: 972837412
mtcosta@santacristina.cat
www.santacristina.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Descobreix el dolmen de la Cova d'en Daina. Teixir i cosir a la prehistòria


Descripció breu:

El dolmen de la Cova d'en Daina, situat les Gavarres, és un dels monuments megalítics més importants de Catalunya i es troba en un molt bon estat de conservació. Per això és un espai immillorable per  parlar d'aquestes construccions i de les societats que les aixecaren. Per què és construïen? Com vivien els pobladors prehistòrics? Ens capbussarem en l'artesania tèxtil i descobrirem com es vestien, quins recursos naturals utilitzaven, com treballaven els materials o com cosien. I ho posarem en pràctica.


Lloc o equipament:

Cova d'en Daina, Romanyà de la Selva


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

Mitja jornada


Preu/alumne original:

6 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

3.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Apropar la prehistòria i el patrimoni arqueològic als infants. Conèixer altres gèneres de vida prenent com a referència el passat. Reconèixer els recursos naturals que els humans hem utilitzat des d'antic. Descobrir els processos artesanals que els humans han elaborat des de fa milers d'anys.


Descripció de l'activitat:

Al voltant del dolmen de la Cova d'en Daina i utilitzant una sèrie de recursos materials i visuals, parlarem del context temporal i del gènere de vida de les persones contemporànies al dolmen. Tot seguit, ens centrarem en el dolmen: observarem amb què està fet, quina forma té i quines parts conté, com el feien... Mitjançant la reproducció d'un enterrament a la cambra funerària del dolmen, explicarem per a què servien aquestes construccions i ens fixarem en els materials (l'aixovar) que dipositaven amb els difunts: ceràmiques, joies, eines... A continuació descobrirem peces i objectes de roba i de pell, els processos que seguien, i cada infant es farà un sarronet de pell i una peça teixida de polsera.


Materials utilitzats:

Imatges de diferents dòlmens, de la vida quotidiana en el neolític final i de diferents activitats. Reproduccions de materials contextualitzats en el marc temporal en què ens centrem: eines, ceràmiques, cistells, sarrons de pell, joies, l'esquelet humà i d'altres. Per al teixit i el cosit: reproduccions de peces de pell i fibres naturals, petits telers, cordills de fibres naturals, retalls de pell i punxons d'os.


Mecanismes d'avaluació:

Valoració del professorat i de l'alumnat.


Observacions:

Es recomana portar calçat còmode per fer la visita, es pot completar amb el taller d'art i ornamentació, el de ceràmica o el de tecnologia en la prehistòria.