Programa 2023-2024

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Consell Comarcal del Pla De L'Estany

C/ CATALUNYA, 48
Banyoles - Pla de l'Estany
Telèfon: 972573550
Fax:
promocioeconomica@plaestany.cat
www.plaestany.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

El Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà, gestionat pel CC Pla de l'Estany, romandrà tancat per manteniment i condicionament de l'espai fins a nou avís.

Títol:

A les coves fem d'antropòlegs


Descripció breu:

La visita a les coves de Serinyà permet trepitjar jaciments arqueològics amb restes que es remunten a fa 200.000 anys i que ens permeten conèixer la vida dels humans que les van ocupar gràcies als treballs arqueològics. Aquesta activitat rau en la informació que s'ha extret dels enterraments recuperats en un dels jaciments del parc de la cova de Mollet III. Excavaran una simulació d'enterrament paleolític i, mitjançant un quadern d'antropòleg i eines específiques, descobriran el sexe, l'edat, l'alçada o les possibles patologies.


Lloc o equipament:

Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

Mig matí


Preu/alumne original:

6 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

3.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Conèixer el període del paleolític mitjançant jaciments del territori. Aprendre a valorar i respectar el patrimoni pel seu valor cultural i com a font de coneixement. Educar en la diversitat de cultures humanes. Mostrar l'origen dels primers enterraments mitjançant l'únic jaciment de Catalunya amb aquest tipus de restes.


Descripció de l'activitat:

L'audiovisual d'introducció explica com es van formar les coves i reconstrueix les ocupacions humanes, la fauna i el paisatge del territori. A la sala J. M. Corominas, mitjançant la reproducció del sòl d'una cova, s'introdueixen els conceptes de sedimentació i estratigrafia. Tot seguit es visitaran tres jaciments arqueològics on, a partir de les restes recuperades, parlarem de les ocupacions d'homes de Neandertal i de l'Homo sapiens; de la fauna, del paisatge i dels recursos utilitzats pels humans. En aquesta activitat els alumnes excavaran un enterrament paleolític simulat i estudiaran l'aixovar i les restes humanes. Mitjançant un quadern de treball i eines específiques, n'identificaran el sexe, l'alçada, l'edat, les patologies, etc.


Materials utilitzats:

Audiovisual. A la sala: materials corresponents a la nova exposició. Per a la visita: dossier amb imatges. Al taller d'antropòlegs: jaciment simulat, material del jaciment (esquelet humà, eines de pedra, ornamentacions, art moble) cubells, garbells, pinzells, recollidors, cintes mètriques i quaderns de treball.


Mecanismes d'avaluació:

El centre escolar avalua les activitats i l'equip mitjançant una enquesta i l'equip pedagògic avalua el funcionament i desenvolupament de les activitats mitjançant una enquesta i reunions periòdiques.


Observacions: