Programa

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Canònica de Santa Maria de Vilabertran

Carrer Abadia, 4
Vilabertran - Alt Empordà
Telèfon: 972387559
Fax: 972387559
coordinaciosantpere@educart.biz
https://patrimoni.gencat.cat/ca/monuments/monuments/canonica-de-santa-maria-de-vilabertran
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

En Pere va volar!


Descripció breu:

A partir de la recerca d'un bagul antic, els alumnes fan un senzill joc de pistes que els permet recórrer els espais de la canònica de Vilabertran i descobrir els paral·lelismes entre un habitatge modern i un de medieval. Gràcies a la troballa del bagul, descobriran objectes antics que un monjo va guardar-hi, per a què servien i si avui en dia encara els utilitzem.


Lloc o equipament:

Canònica de Santa Maria de Vilabertran


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària: No

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

2 hores


Preu/alumne original:

3.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

1.05 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Identificar les característiques pròpies de la societat medieval i situar-la en el temps; conèixer les característiques pròpies de les llegendes i del coneixement popular de transmissió oral; conèixer les característiques pròpies d'un monestir i entendre com la vida quotidiana dels monjos ha condicionat la configuració arquitectònica del conjunt; fomentar el treball en grup i el respecte per les idees i les opinions dels altres; fomentar la reflexió sobre les diferències entre el món actual i el medieval; fomentar el respecte pel patrimoni.


Descripció de l'activitat:

L'eix de la proposta és una successió de jocs i dinàmiques que els alumnes hauran de resoldre per poder obtenir com a recompensa una de les llegendes que envolten la canònica de Vilabertran i la plana de l'Empordà. Aquestes dinàmiques els permetran aprofundir en la vida a l'edat mitjana i el dia a dia d'un monestir medieval.


Materials utilitzats:

Dossiers didàctics per als alumnes.


Mecanismes d'avaluació:

Enquestes de valoració per a professors i alumnes.


Observacions:

Metodologia: l'activitat s'inicia amb una representació de l'abat Pere Rigau mitjançant un titella que introduirà els alumnes en els orígens de la canònica de Vilabertran. Després, els alumnes representaran la piràmide feudal, i d'aquesta manera participaran en la representació de l'estructura de la societat a l'edat mitjana. A partir d'aquesta acció, en la qual cada alumne adopta un rol en la jerarquia feudal, s'aprofundeix en les relacions entre estaments i societat medieval.