Programa

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Canònica de Santa Maria de Vilabertran

Carrer Abadia, 4
Vilabertran - Alt Empordà
Telèfon: 972387559
Fax: 972387559
coordinaciosantpere@educart.biz
https://patrimoni.gencat.cat/ca/monuments/monuments/canonica-de-santa-maria-de-vilabertran
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

La canònica de Vilabertran: un joc de rol


Descripció breu:

Som al mes de juny de 1295 i d'aquí cinc mesos se celebraran les noces entre Blanca d'Anjou i el rei Jaume a la canònica de Vilabertran. Al llarg de vuit dies milers de persones vindran per celebrar-ho i, per poder acollir totes aquestes persones, haurà de col·laborar-hi la gent del poble. En aquesta nova activitat cada alumne adoptarà una identitat i, seguint les pautes dels tradicionals jocs de rol, es convertirà en el veritable protagonista de la història.


Lloc o equipament:

Canònica de Santa Maria de Vilabertran


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

2 hores


Preu/alumne original:

3.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

1.05 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Identificar les característiques pròpies de la societat medieval i situar-la en el temps; conèixer els diferents estaments que la conformaven i les peculiaritats de cada un d'aquests estaments; comprendre i experimentar amb les relacions que s'establien entre els diferents estaments; fomentar el treball en grup i el respecte per les idees i les opinions dels altres; fomentar la reflexió sobre les diferències entre el món actual i el medieval; fomentar el respecte i l'interès pel patrimoni i la història com una manera de comprendre el món actual.


Descripció de l'activitat:

L'objectiu de l'activitat és la descoberta de la canònica de Vilabertran i de la realitat social de l'edat mitjana a través d'un joc de rol que convertirà els alumnes en els protagonistes de la història. Cada alumne assumirà un el rol d'un personatge, amb una identitat específica i que forma part d'un grup o estament social. Caldrà que els alumnes, ja sigui individualment o com a integrants del grup col·laborin entre ells per poder assolir l'objectiu final. L'acció se situa al mes de juny de 1295. Al cap de 5 mesos, l'1 de novembre, se celebraran les noces entre Blanca d'Anjou i el rei Jaume el Just. Al llarg de vuit dies milers de persones aniran fins al poble per celebrar un casament que posava fi a un conflicte polític secular. Però per poder acollir totes aquestes persones i dur a terme les noces caldrà que tota la gent que viu a Vilabertran col·labori i superi un seguit de proves.


Materials utilitzats:

Dossiers didàctics per als alumnes.


Mecanismes d'avaluació:

Enquestes de valoració per als professors i els alumnes.


Observacions:

A fi que els alumnes puguin treballar aquests conceptes de manera més eficient, s'inicia l'activitat a partir d'una visita comentada a l'edifici. Així els participants es poden situar i reben  la informació necessària per fer l'activitat posterior. Després de la visita, es continua l'activitat en grups per fer el joc de descoberta: a cada subgrup se li donen dues fitxes amb una fotografia i han de trobar i respondre les preguntes formulades.