Programa

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Associació Centre d'Educació Ambiental Alt Ter

Molí Petit, s/n
Sant Joan de les Abadesses - Ripollès
Telèfon: 972721317
Fax: 972721317
info@alt-ter.org
www.alt-ter.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Seguim les passes del Comte Arnau


Descripció breu:

Activitat de descoberta al museu temàtic del Comte Arnau a Gombrèn i al castell de Mataplana, així com a altres indrets relacionats amb la llegenda del Comte, com ara el gorg dels Banyuts, per tal de descobrir la vida en un castell medieval i també qui va ser el Comte Arnau.


Lloc o equipament:

Castell de Mataplana i Museu del Comte Arnau (Gombrèn)


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

6 hores


Preu/alumne original:

11.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

7.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Estudiar la vida i l'organització en un castell medieval, així com interpretar l'evolució, a partir de fets històrics, del castell de Mataplana. Reconèixer i entendre la figura del llegendari Comte Arnau. Identificar diferents indrets naturals de l'entorn del castell presents en el mite popular del Comte Arnau.


Descripció de l'activitat:

Visita al museu temàtic del Comte Arnau a Gombrèn per tal d'introduir la figura del llegendari comte, l'època en què va viure i els canvis succeïts al seu castell al llarg del temps. Posteriorment es visita el castell de Mataplana i també els indrets arnaldians més característics, com el gorg dels Banyuts. Els alumnes descobreixen i interpreten com era el dia a dia en un castell medieval tot relacionant-ho amb la vida del llegendari Comte Arnau.


Materials utilitzats:

Dossier per al seguiment de l'activitat adequat al nivell educatiu. Plafons explicatius i visuals de l'evolució del castell (del s. XI al s. XIV). Diferents materials trobats durant les excavacions del castell (Museu de Gombrèn).


Mecanismes d'avaluació:

A partir de la participació activa dels alumnes i del dossier de seguiment es podrà avaluar el grau d'assoliment dels objectius de l'activitat.


Observacions:

Cal dur calçat i roba adequats per caminar. El preu no inclou les entrades al Museu del Comte Arnau ni al castell de Mataplana, que són de 2 euros/alumne. Hi ha la possibilitat d'anar al santuari de Montgrony per completar l'activitat.