Programa

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Canònica de Santa Maria de Vilabertran

Carrer Abadia, 4
Vilabertran - Alt Empordà
Telèfon: 972387559
Fax: 972387559
coordinaciosantpere@educart.biz
https://patrimoni.gencat.cat/ca/monuments/monuments/canonica-de-santa-maria-de-vilabertran
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

El bagul dels misteris


Descripció breu:

A partir de la recerca d'un bagul antic, els alumnes fan un senzill joc de pistes, amb el qual recorren els espais de la canònica de Vilabertran i descobreixen els paral·lelismes entre un habitatge modern i un de medieval. Gràcies a la troballa del bagul, els alumnes descobreixen objectes antics que un monjo va guardar-hi, s'assabenten per a què servien i si avui en dia encara s'utilitzen.


Lloc o equipament:

Canònica de Santa Maria de Vilabertran


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària: No

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

1 hora i 30 minuts


Preu/alumne original:

3.25 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

0.97 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Identificar les característiques pròpies de la societat medieval i situar-la en el temps; conèixer les característiques pròpies d'un monestir i entendre com la vida quotidiana dels monjos ha condicionat la configuració arquitectònica del conjunt; fomentar el treball en grup i el respecte per les idees i les opinions dels altres; fomentar la reflexió sobre les diferències entre el món actual i el medieval; fomentar el respecte i l'interès pel patrimoni i la història com una manera de comprendre el món actual.


Descripció de l'activitat:

Aquesta proposta cerca que els nens coneguin com era la vida quotidiana fa mil anys en un antic monestir i tinguin un primer contacte amb el patrimoni històric. A partir de la recerca d'un bagul antic, fan un senzill joc de pistes, amb el qual recorren els espais de la canònica de Vilabertran i descobreixen els paral·lelismes entre un habitatge modern i un de medieval. Gràcies a la troballa del bagul, els alumnes descobreixen objectes antics que un monjo va guardar-hi, s'assabenten per a què servien i si avui en dia encara s'utilitzen.


Materials utilitzats:

Dossiers educatius per als alumnes.


Mecanismes d'avaluació:

Enquestes de valoració per al professorat.


Observacions:

L'activitat s'estructura en un itinerari que comença amb la descoberta d'un bagul a l'antic dormitori dels canonges que els alumnes trobaran amb l'ajuda d'un pergamí molt simple. A partir d'aquesta troballa i la descoberta del contingut del bagul explicarem com era la vida i quines activitats desenvolupaven els canonges a la canònica. Al llarg de la narració i aprofitant els espais de la canònica s'introdueixen conceptes històrics molt bàsics.