Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Atri Cultura i Patrimoni SLU

Carrer Nou, 60, 2n
Caldes de Malavella - Selva
Telèfon: 972470735
Fax: 603643525
info@atri.cat
www.atri.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Capitals del vescomtat de Cabrera (I): Hostalric i Breda


Descripció breu:

Hostalric va ser la capital del vescomtat de Cabrera. Situat sobre el Camí Ral, el poble conserva les muralles, l'entramat antic dels carrers i el castell, un bon exemple de fortalesa del segle XVIII. Breda va néixer i créixer al voltant del monestir de Sant Salvador, centre religiós del vescomtat de Cabrera, i va desenvolupar una important activitat terrissera.


Lloc o equipament:

Hostalric: torre dels Frares, nucli antic i muralles. Breda:nucli antic i Centre Cultural Els Forns


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

1 jornada


Preu/alumne original:

19 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

15 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Aprendre les característiques i el funcionament d'una senyoria feudal a partir de l'exemple de vescomtat de Cabrera. Descobrir com diversos esdeveniments històrics afectaren Hostalric a causa de la seva situació estratègica. Aprendre com era i com funcionava un monestir i com es podia desenvolupar un poble al seu voltant. Conèixer el procés productiu tradicional de la ceràmica. Valoració de la necessitat de protegir i difondre el patrimoni com a herència cultural. Localització i obtenció d'informacions diverses sobre restes arqueològiques i elements patrimonials de Catalunya.


Descripció de l'activitat:

S'inicia l'activitat a Hostalric, amb la visita a la torre dels Frares, on es parla del vescomtat de Cabrera. A la plaça dels Bous es tracta l'origen dels mercats, es ressegueix la muralla pel camí de ronda i s'entra a algunes torres, on s'expliquen els sistemes defensius medievals. A Breda s'inicia l'activitat davant l'església de Sant Salvador i el campanar romànic, on es fa un repàs per la història del monestir. S'entra a l'antic recinte monàstic i al claustre, on s'explica com funcionava un monestir i com s'hi vivia. Finalment, es visita el Centre Cultural Els Forns, on hi ha uns antics forns de ceràmica i on es descobreix el procés tradicional de fabricació de terrissa.


Materials utilitzats:

Dossiers didàctics i pedagògics adaptats als diferents nivells. Reproduccions de plànols antics i d'imatges d'Hostalric, i d'un plànol del vescomtat de Cabrera. Material expositiu de la torre dels Frares d'Hostalric i del Centre Cultural Els Forns.


Mecanismes d'avaluació:

Enquesta per al professorat. Avaluació de l'alumnat a través de la posada en comú dels continguts al final de l'activitat.


Observacions:

S'haurà de contractar transport per a l'arribada a Hostalric, el recorregut Hostalric-Breda i la tornada.