Programa

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Atri Cultura i Patrimoni SLU

Carrer Nou, 60, 2n
Caldes de Malavella - Selva
Telèfon: 972470735
Fax: 603643525
info@atri.cat
www.atri.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

L'esclat de la Guerra dels Segadors a la Selva


Descripció breu:

Resseguirem els indrets on es va iniciar un dels fets històrics de més transcendència per a Catalunya i que és l'origen de l'himne nacional. La Guerra dels Segadors va esclatar a partir d'uns fets produïts a Santa Coloma de Farners, Riudarenes i les Mallorquines entre els dies 30 d'abril i 3 de maig de 1640. Reconstruirem els esdeveniments d'aquests quatre dies visitant els indrets on es van produir.


Lloc o equipament:

Municipis de Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

1 jornada


Preu/alumne original:

15 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

11 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Aprendre què fou i què va significar la Guerra dels Segadors a través dels escenaris on va començar. Motivar l'interès pels conflictes polítics i bèl·lics, tant històrics com actuals, per tal d'ampliar la capacitat reflexiva i l'opinió crítica. Reconstruir com era la vida quotidiana al segle XVII en el context que va afavorir l'esclat de la guerra. Oferir als alumnes l'oportunitat de visitar llocs de memòria que són part de la història del país.


Descripció de l'activitat:

L'activitat s'inicia a Santa Coloma de Farners. Després d'una explicació introductòria, es fa un recorregut comentat pels carrers del nucli antic, amb especial atenció a l'entorn de l'església i la plaça Farners i als carrers Major i Raval, on es va iniciar la revolta. Es va després a Riudarenes, a la zona de l'església i del carrer Major, que conserva diverses cases dels segles XVII i XVIII, i es reviu la crema de l'església per part de les tropes com a represàlia als fets de Santa Coloma. Es va finalment a les Mallorquines, a l'antic Camí Ral, on s'allotjaven els comandaments de les tropes i des d'on van haver de fugir, encalçats pels revoltats.


Materials utilitzats:

Làmines plastificades amb rèpliques de documents originals, mapes, etc. Dossiers didàctics adaptats als diferents nivells. Tauleta de suport audiovisual i gràfic.


Mecanismes d'avaluació:

Enquesta per al professorat. Avaluació de l'alumnat a través de la posada en comú dels continguts al final de l'activitat.


Observacions:

S'haurà de contractar transport per arribar a Santa Coloma de Farners, el recorregut lineal Santa Coloma de Farners - Riudarenes - les Mallorquines i recollir el grup una vegada acabada la visita.