Programa

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Associació Atzagaia

C/ Pau Casals, núm. 9
Bisbal d'Empordà, la - Baix Empordà
Telèfon: 628819820
Fax: -
atzagaia@gmail.com
www.atzagaia.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Antropologia: què ens diuen les restes humanes?


Descripció breu:

En petits equips de treball, els participants portaran a terme l'estudi d'un enterrament paleolític o neolític. Hauran de reconèixer els materials que conformen l'aixovar (objectes que enterraven amb l'individu) i, a partir de l'antropologia física, descobrir l'alçada, el sexe, l'edat... de l'individu enterrat.


Lloc o equipament:

Centre escolar


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

Mitja jornada


Preu/alumne original:

5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

2.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Apropar el paleolític i el neolític aprenent a valorar i respectar el patrimoni pel seu valor cultural i com a font de coneixement. Introduir el concepte d'estratigrafia associat al mètode arqueològic. Introduir l'estudi de l'antropologia física i la seva importància per conèixer els humans del passat.


Descripció de l'activitat:

L'activitat consta de dues parts. En un primer espai introduirem la cronologia prehistòrica a partir d'un seguit de recursos materials: eines, objectes, minerals, ossos... perquè puguin reconèixer i situar en el temps l'aixovar de l'enterrament. En un segon espai, a partir de la reproducció d'un enterrament, els alumnes, en petits grups, hauran d'estudiar les restes humanes per saber l'edat, el sexe, l'alçada... de l'esquelet.


Materials utilitzats:

Per al primer espai, imatges, reproduccions d'eines (paleolític i neolític), ceràmiques, cistells, pells, banyes de cérvol, reproduccions d'art moble..., una estratigrafia A4 i peces imantades (per cada equip de treball). Per al segon espai: reproducció d'un esquelet humà, eines, ceràmiques, ornamentació, art moble... Quadern de treball, materials de mesura i dibuix, i recursos audiovisuals (per cada equip de treball).


Mecanismes d'avaluació:

Enquestes del mateix programa "Indika" i sistema d'avaluació interna mitjançant enquestes al professorat i reunions de l'equip.


Observacions:

Mínim 18 participants per grup. Per a aquesta activitat es fan servir dispositius electrònics.