Page 93

Cabanes

que amb una acurada geometria, ocupen tot el seu territori, planer d'un costat a l'altre. Abans era tradicional veure el pagès amb la fanga, el magall, el càvec, l'aixada o el podal, anant o venint de l'hort o del camp. Ara ha substituït aquestes eines pel tractor. Les terres són grasses i es regaven mitjançant l'aigua de nombrosos pous, que gairebé mai era necessari enfondir més de tres o quatre metres. Ara es rega amb l'aigua de les sèquies. Es produïen cebes, a centenars de tones, que es venien directament als negociants del Born de Barcelona, patates primerenques, verdures, melons i xíndries per al mercat de Figueres, blat de moro ... Portaven les mercaderies en carros o a peu, un cistell sobre el cap i un a cada mà. A Figueres es posaven a la plaça de les Cols o al carrer de Peralada, juntament amb les verduleres de Vilabertran. Cada casa tenia el seu pou. Encara hi són, amb una cúrria i la galleda per proveir-se d'aigua per al consum de la família i del bestiar. A partir del mes d'agost l'aigua sortia lleugerament calenta, i el mes de març era molt freda. També amb la gallega omplien el safareig de la casa, que requeria unes cent galleda d'aigua. Cada casa disposava d'un corral amb un centenar de gallines que ponien molts d'ous. El molí de pinsos. Un pagès i ww pagesa segam els cereals. Els dijous també portaven al mercat de Figueres. Alguns en duien fins dos coves plens. Cada casa engreixava un o dos porcs que, en el moment de matar-los, havien de fer un pes mínim de 100 arroves i tenir uns 1 O centímetres de cansalada per fer-ne greix. Als afores hi havia diverses eres de batre, que es llogaven quan arribava la feina de l'estiu, encara que algunes cases particulars en tenien una de pròpia feta de terra. Els freds del mes de gener i febrer de l'any 1956 van malmetre moltes oliveres i vinyes i el pagès va començar a dedicar els jornals a les activitats de la construcció i el comerç, que eren més segures. 91


Cabanes
To see the actual publication please follow the link above