(Cerca avançada )

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis.

Compartir

   
  • LA LLENGUA EN FORMA



    NO OBSTANT

     

    Si prèviament a l’aparició de la nova Gramàtica de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catanans (GIEC, 2016) la construcció no obstant es considerava incorrecta (vegeu el Vet Aquí! del mes de setembre del 2013), ara aquesta forma és acceptada per la normativa.

     

    Per tant, no obstant es considera equivalent a no obstant això i això no obstant, si bé la gramàtica recomana que en registres formals s’opti per aquestes dues últimes formes.

     

    {#emotions_dlg.tick} Els proveïdors tenen l’obligació de presentar factures electròniques. No obstant això, queden exclosos d’aquesta obligació si l’import de les factures és igual o inferior a 5.000 euros.

     

    {#emotions_dlg.tick} Els proveïdors tenen l’obligació de presentar factures electròniques. Això no obstant, queden exclosos d’aquesta obligació si l’import de les factures és igual o inferior a 5.000 euros.

     

    {#emotions_dlg.tick} Els proveïdors tenen l’obligació de presentar factures electròniques. No obstant, queden exclosos d’aquesta obligació si l’import de les factures és igual o inferior a 5.000 euros.

     

     

  • L'OSL RESPON!



    CARRERER?

     

    Bon dia,

     

    És correcte carrerer per referir-se a callejero? Em trobo aquesta paraula en aquest context: «Aquest conveni de col·laboració té per objecte compartir informació relativa al carrerer dels municipis gironins».

     

    Moltes gràcies!

     

     

    RESPOSTA

    El mot carrerer no apareix al DIEC ni en cap obra amb autoritat lingüística. Per tant, no el podem considerar normatiu.

    Com a equivalent a callejero el TERMCAT recull, al Cercaterm, la forma guia de carrers. Així doncs, podries dir:

     

    {#emotions_dlg.tick} Aquest conveni de col·laboració té per objecte compartir informació relativa a la guia de carrers dels municipis gironins.

     

     

  • FOTOLAPSUS



    Des d’aquesta secció us animem a fer-nos arribar fotografies d’incorreccions lingüístiques que detecteu en el vostre dia a dia. Ens les podeu enviar a l’adreça osl@ddgi.cat, i les publicarem en algun dels propers butlletins. Als qui ja ho heu fet, moltes gràcies per la vostra col·laboració!

     

    Aquí teniu el fotolapsus d’aquest mes:

     

     

    Fixeu-vos que:

     

    {#emotions_dlg.punt_petit}Per indicar que algú o alguna cosa se situa a la part posterior respecte d’on es troba hem de fer servir la forma darrere (o al darrere), acabada en -e (reservem, doncs, l’ús de la forma darrera per als casos en què equival a última).

     

    {#emotions_dlg.punt_petit}Tot i que l’ús del verb estar en el context del fotolapsus ens pot fer ballar el cap, hem de tenir en compte que és correcte.

     

    Per expressar situació, tant podem fer servir el verb ser com el verb estar; la diferència rau en el fet que si optem pel verb estar, afegim a la simple localització un matís de permanència (el verb estar equivaldria a trobar-se situat), mentre que amb el verb ser només indiquem la localització.

     

    Així doncs, el fotolapsus, l’hauríem de corregir així:

     

     

     

     

  • INFORMACIÓ D'INTERÈS



    En el marc del Pla de Formació 2017, des dels Serveis Lingüístics de la Diputació de Girona s’ofereixen, per al personal de les administracions públiques locals de l’àmbit gironí, els cursos presencials de català següents:

     

    Curs de llenguatge administratiu

    Hores lectives: 60 h

    Dates: del 12 de setembre al 13 de desembre de 2017

    Horari: dimarts i dijous, de 16.30 a 19 h

    Lloc: Casa de Cultura de Girona

     

    Taller de redacció de documents administratius

    Hores lectives: 15 h

    Dates: del 19 de setembre al 5 d’octubre de 2017

    Horari: dimarts i dijous, de 15.30 a 18 h

    Lloc: Casa de Cultura de Girona

     

    Taller de redacció d’informes

    Hores lectives: 10 h

    Dates: del 9 al 30 d’octubre de 2017

    Horari: dilluns, de 16 a 18.30 h

    Lloc: Casa de Cultura de Girona

     

    Taller sobre les novetats ortogràfiques

    Hores lectives: 15 h

    Dates: del 13 al 29 de novembre de 2017

    Horari: dilluns i dimecres, de 15.30 a 18 h

    Lloc: Casa de Cultura de Girona

     

    Trobareu la informació detallada dels cursos i el formulari dinscripció a l’adreça http://www.ddgi.cat/AFEDAP.

     

     

     

    Des de l’Oficina de Serveis Lingüístics us animem a proposar-nos temes que us interessaria que tractéssim ens els propers butlletins, siguin de normativa (pronoms febles, relatius, etc.), de qüestions convencionals, de terminologia administrativa o de qualsevol altre àmbit d’interès per a la Diputació (informàtica, medi ambient, economia...). Podeu fer-ho per mitjà del formulari de contacte que trobareu a l’apartat «Presentació» d’aquest web.

     

     

Generant PDF...
Diputació de Girona

Diputació de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona
Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088