Carta als Cerdans


 

Estimats socis i amics

Estimades sòcies i amigues

Arrel de les darreres declaracions aparegudes en diferents mitjans de comunicació, sobre la possible segregació de municipis de La Cerdanya cap a L'alt Urgell, us adjuntem l’escrit que l’Institut d’Estudis Ceretans ha resolt de trametre a tots el Cerdans per diferents mitjans, sobre el tema del projecte de divisió territorial de Catalunya, anomenat Informe Roca. L’objectiu és el d’aconseguir fer un front comú en benefici de la nostra comarca.

Ens mou la idea de comarca unida que des de l’inici en què es fundà l’IEC ha marcat totes les nostres actuacions.

Les darreres notícies son que la Generalitat no creu necessària la proposada divisió de Catalunya en vegueries, però aquí sembla que només tenim dos camins a seguir a l'esborrar la divisió provincial de 1833:

Nosaltres volem el tercer camí:

Algú ha obert el sac dels trons, n'hem de treure profit. Ara és el moment de demanar-ho i d’aconseguir-ho.

Atentament,

Institut d’Estudis Ceretans

 Puigcerdà, 20 d’agost del 2001


Les Vegueries: Solució o Conflicte

Carta als Cerdans

Les declaracions dels ajuntaments de de Montellà-Martinet, Lles i Riu de Cerdanya, aparegudes en diferents edicions de la premsa escrita, preocupen a tots els que voldríem veure la Cerdanya unida com sempre ho hauria d’haver estat.

Coneixem molt bé el sentiment dels habitants d’aquelles poblacions cap a la resta de Cerdanya i sabem que són posseïdors del més profund Esperit i Identitat Cerdana (Organitzadors de 3 magnífiques Diades de Cerdanya i creadors i signants del Manifest de Font-romeu). Així, darrera de les declaracions que han fet hi veiem un gran malestar pel projecte de divisió territorial que ens volen imposar des de fora de Cerdanya: Una divisió que no els interessa.

I a nosaltres tampoc!

D’aquesta manera, fent costat a aquells Cerdans, volem demanar al món polític responsable del projecte, que no es dugui a terme la nova proposta de divisió territorial que ens situaria dins les terres de la Catalunya Central.

Però seguint amb la opinió i el criteri propi que ja teníem a l’IEC i que ja vàrem fer saber en el seu moment a la Generalitat de Catalunya,

  demanem a tots els Cerdans que ens agrupem sota la següent proposta:

Criteri

Motius

Rebuig total a les vegueries

1-       Necessàries l’any 1936 per les difícils comunicacions existents. Obsoleta en l’actualitat per haver-hi mitjans públics i privats, telefònics i informàtics que ens atansen a qualsevol centre administratiu per necessitat particular o empresarial.

2-       Tenir vegueries suposa la creació d’una nova administració, que ja seria la quinta (estatal, nacional, comarcal, local i la de vegueria). Amb el conseqüent augment de les despeses per administració pública.

3-       Representaria l’enterrament dels consells comarcals.

4-       Per a La Cerdanya suposaria el segon esquinçament territorial després del llastimós Tractat dels Pirineus. Les poblacions properes a la comarca veïna deixarien de resoldre els seus afers administratius, sanitaris, escolars i comercials a la seva comarca. Ja no es podria parlar d’una societat comarcal inter-relacionada.

5-       És sens dubte l’origen de desacords i enemistats pel fet d’obligar a pertànyer a una o altra vegueria.

6-       Ens ve com una imposició des de fora com tantes altres al llarg de la història i tantes altres que ens volen fer i per les que no han comptat mai amb els habitants de Cerdanya.

Augment de competències dels consells comarcals

7-       Això depèn de La Generalitat de Catalunya. Ha d’ésser voluntat política el fer dels Consells Comarcals vertaders ens administratius i gestors de les comarques.

8-       Cal que la organització de la nostra comarca vingui donada per un ens comarcal directe. No hem de caure en l’error de deixar que ens organitzin de nou des de fora. Som una comarca important i rica però petita en recursos i en població.

Eliminació DE LA DIVISIÓ PROVINCIAL

Moguts per interès comarcal, hem de ser clars en els punts que han perjudicat La Cerdanya: Així, hem de demanar que la UE elimini el concepte Estat (fruit de la història=guerres d’Europa); i per altra banda, demanem que ens esborrin la moderna frontera provincial de la nostra comarca. Volem veure la comarca real, tal com els Pirineus la varen crear i com els homes i dones la varen habitar.

 Juntament amb aquestes consideracions ens hem de demanar qui es beneficia de la creació de les vegueries? Segurament la resposta seria que ningú de la Catalunya interior. Però que a algú ja li està bé que s’originin aquestes discussions del tot innecessàries.

Cal que les comarques de muntanya amb interessos comuns puguem aconseguir una legislació específica que compensi les nostres mancances. Això sí, lluny de les vegueries i capitalitats.

També volem deixar clara la nostra postura de compartir aspectes de la vida comercial, cultural, esportiva i altres amb les amigues comarques veïnes, però en els altres camps, hem de tancar files en torn al concepte de Cerdanya i els seus límits humans, geogràfics i lingüístics; tots ells molt ben definits. I agrair l’interès al Consell Comarcal de l’Alt Urgell i altres per ajudar a solucionar els nostres problemes d’una manera tan “ràpida i desinteressada”, però a Cerdanya volem dir-los-hi: Per ara no cal, gràcies.

Ens plauria que els Cerdans s’adherissin per escrit a aquestes idees. Els polítics obraran en conseqüència.

Institut d’Estudis Ceretans

Agost del 2001