.

CERCADOR _

  • Mir Mas de Xexàs, Josep Maria

FONS D'ART _

Tornar

Mir Mas de Xexàs, Josep Maria _

Olot, 1900 - Tossa de Mar , 1968

Pujant la muntanya (fragment)

BIOGRAFIA _

Començà els estudis de dret però, a causa de la seva activitat nacionalista, el van obligar a deixar la carrera i a incorporar-se al servei militar, per al qual el destinaren a Palma de Mallorca. Allà va ser on realitzà la seva primera exposició de caricatures, l'any 1923.

El 1924 fou premiat al Saló d'Humoristes de Barcelona: apareixien caricatures de l'espantaocells a les pàgines de la revista Pessigolles, i des de llavors realitzà un important número d'exposicions a l'Ateneu de Girona i a les Galeries Laietanes de Barcelona, entre d’altres.

El mes de gener de 1926 contribuí a la fundació de la Revista d'Olot. Durant 8 anys també va col·laborar en diverses publicacions, va realitzar conferències i va escriure llibres, sempre defensant la seva ideologia política. El 1936, abatut per la fallida del món en el qual creia, destruí tota la seva obra pictòrica i literària.

Anys més tard, el 1955, va fundà el Cràter d'Art d'Olot, en el qual va aconseguir acostar-se als seus ideals de joventut, i centrar-se en una tasca més cultural.

OBRES _

BIBLIOGRAFIA _

RAFOLS, J. F. Diccionario biográfico de artistas de Catalunya. Desde la época romana hasta nuestros días. Ed. Milán. Barcelona, 1953 (2 vol.).

MIRALLES, Francesc. L'època de les avantguardes, 1917-1970, Història de l'Art Català. Ed. 62. Barcelona, 1983.

BOSCH I MIR, Glòria. J.M. Mir Mas de Xexàs, vers una llibertat pacificadora. Revista de Girona, 167 (1994), p. 50-53.