.

CERCADOR _

  • Portas Mas, Jesús

FONS D'ART _

Tornar

Portas Mas, Jesús _

Girona, 1917 - 1991

Ampolla (fragment)

BIOGRAFIA _

Inicià la carrera de pintor i gravador després de la Guerra Civil espanyola, i va aprendre de la mà de Josep Aguilera. També feia il·lustracions per a libres de bibliòfil, com les de Xilografies gironines de Joan Amades.

Entre 1956 i 1957, va viatjar a Cuba, la qual cosa va representar la seva aventura americana, fins que els canvis que ja es pressentien el van aconsellar de retornar a Girona, on no trigaria a intervenir activament en la fundació del Grup de Girona (1964 – 72), juntament amb Emília Xargay, Torres Monsó, Domènec Fita, Isidre Vicens, Vila i Fàbrega i Francesc Fulcarà

A partir d’aquell moment, treballant constantment la imatge plàstica de Girona, tractant de ressaltar la calidesa de les façanes amb textures matèriques, expressant el perfil sobri de la ciutat vella amb un dibuix esquemàtic, geometritzant, es va anar consagrant com una veritable institució en la vida artística de la ciutat.

A començaments dels anys 50 va ser un dels tres pintors que exposaren repetidament a la Sala Municipal de Girona, juntament amb Isidre Vicens i Eduard Vila i Fàbrega.

OBRES _

BIBLIOGRAFIA _

75 anys d'art a Girona. 75è aniversari del Grup Excursionista i Esportiu Gironí. Girona, octubre - novembre 1994. GEiEG

Catàleg de l'exposició realitzada al Museu d'Història de la Ciutat. Girona, 1992.