.

CERCADOR _

  • Torrescassana Sallarés, Francesc

FONS D'ART _

Tornar

Torrescassana Sallarés, Francesc _

Barcelona, 1845 - 1918

Estudi, país (fragment)

BIOGRAFIA _

Va estudiar a la Llotja de Barcelona, sota el mestratge de Ramon Martí Alsina. Va obtenir una pensió per anar a estudiar a Roma i, un cop acabada, viatjà a París. El 1870 feu un viatge a Egipte i va formar part de la tripulació del vaixell espanyol que passà per primer cop pel canal de Suez; d’aquest episodi, se’n conserven unes quantes obres. També se li coneix una vessant didàctica, que el portà a donar classes particulars de dibuix i pintura.

El seu art segueix la línia estètica realista impulsada per Martí Alsina i se centra en el gènere paisatgístic. Segons Fontbona, juntament amb el pintor Josep Armet, la seva pintura no busca en el paisatge “ni connotacions nacionalistes ni expressió de misteri, sinó una rendició de la temàtica de la pintura basada en la descripció honesta i real d’uns paisatges propis però llunyans per al públic”. Les temàtiques més habituals en la seva obra són temes d’història, retrats, paisatges i escenes costumistes

Va participar en nombroses col·leccions individuals i col·lectives, a Madrid i Barcelona: l’any 1864 va obtenir una menció honorífica a l’Exposició de Madrid, i el 1871 fou premiat a Barcelona.  

OBRES _

BIBLIOGRAFIA _

RÁFOLS, J. F. Diccionario biográfico de artistas de Catalunya. Desde la época romana hasta nuestros días. Ed. Millan. Barcelona, 1953, (3 vol.).

FONTBONA, Francesc. Del Neoclassicisme a la restauració. Història de l'art català. vol. VI, edicions 62, Barcelona, 1997