.

CERCADOR _

  • Orihuel Bartra, Joan

FONS D'ART _

Tornar

Orihuel Bartra, Joan _

Barcelona, 1906 - Argentina , 1992

Vista de la Catedral de Girona (fragment)

BIOGRAFIA _

Pintor gironí nascut a Barcelona. El seu pare, Antoni Orihuel, era valencià, i la seva mare, Mercè Bartra, de Barcelona. De ben petit ja mostrava una predilecció especial pel dibuix. Va cursar els estudis artístics a l’Escola de Belles Arts de Barcelona, ifou deixeble de Marès, Tenas i Clarasó. En un viatge Madrid, i arran d’una visita al Museo del Prado, Orihuel va descobrir la manera de fer dels clàssics.

L’arribada d’Orihuel a les comarques gironines es degué a la Guerra Civil española, fugint de Barcelona. S’instal·là a Lloret de Mar on hi va fundar una escola d’arts i oficis. Allà es casà amb Consol Fors, amb qui va tenir tres fills: Lluís, Jordi i Narcís. El 1938, durant el període bèl·lic, i en ser mobilitzada la seva lleva, Orihuel va haver de traslladar-se a Girona on s’hi instal·la definitivament l’any 1939. En aquesta época es quan fa un viatge a l’Argentina.

En els inicis de la seva carrera, va ser un pintor de parets; un treballador de l’empresa Pujadas i Llobet, contractistes d’obres. Diu l’historiador Clara que fou justament Pujadas qui li aconsellà que prosseguís la seva formació artística. Posteriorment, es va especialitzar en pintura de cavallet, escenografia, cartellisme, dibuix industrial i publicitari, i decoració d’interiors. Va cultivar el paisatge, principalment de Girona.

Allò que més valora Clara d’Orihuel és la seva escola d’art, que «fou bressol d’artistes, ja que les seves classes foren el punt de partida perquè es desenvolupessin personalitats com les d’Emília Xargay, Torres Monsó, Enric Marquès, Casellas, etc.».

La seva obra ha estat exposada en nombroses exposicions, tant a Barcelona com a Girona.

OBRES _

BIBLIOGRAFIA _

RÀFOLS, J. F, Diccionario biográfico de artistas de Catalunya. Desde la época romana hasta nuestros días, ed. Millán, Barcelona, 1953 (2 vol.).

MIRALLES, Francesc. L’època de les avantguardes, 1917-1970, “Història de l’Art Català”, vol. VIII, edicions 62, Barcelona, 1996, pàg. 184, 185, 187.

CLARA, Josep, Joan Orihuel, pintor de la postguerra, Revista de Girona, núm. 159, juliol-agost 1993, pàg. 48-51.

L.B “Nuestros artistas. Joan Orihuel”, dins El Pirineo, 14 d’abril de 1941.

Enciclopèdia del Arte de América, Buenos Aires, Omeba, 1968. Article reproduït a Exposició Homenatge a Joan Orihuel, catàleg publicat per l’Ajuntament de Girona el 1983.

DOMÉNECH MONER “El món de la pintura a Lloret”. Opuscle-programa de la V Fira del Dibuix i Foto (DIF’85), Lloret, 1985.

J. PLA “Exposición Provincial de Bellas Artes”, dins El Pirineo, 4 de novembre de 1939.

C.B. “Pintures de Orihuel a Sarrià de Dalt”, dins El Pirineo, 7 de setembre de 1942.

“Una pintura de Orihuel”, dins Los Sitios, 7 de setembre de 1948.

J. MARTINELL “La actual pintura de Orihuel”, dins El Pirineo, 22 d’octubre de 1941.

E. MARQUÈS RIBALTA “L’homenatge al pintor Joan Orihuel”, dins El Punt Diari, 27 de febrer de 1983, pàg. 7.

ARTISTA