.

CERCADOR _

  • Boix Pons, Esther

FONS D'ART _

Tornar

Boix Pons, Esther _

Llers, 1927 - Barcelona , 2014

Alta fidelitat (fragment)

BIOGRAFIA _

Quan tenia 2 anys la seva família es traslladà a viure a Anglès i sis anys més tard s’establí definitivament a Barcelona. La seva formació plàstica, primer a l’Escola de Belles Arts de Barcelona, després a París, becada per l’Institut Francès, i a continuació en una peregrinació per molts dels principals museus de l’Europa occidental, no l’ha donat mai per acabada.

Boix ha practicat diverses tècniques: a més de la pintura a l’oli i a l’oli i acrílic, ha treballat sobre paper, amb mina de grafit, tinta xinesa, gouache i collage. També va fer, en els anys seixanta, cartrons per tapís per a la Fàbrica de Tapissos Aymat de Sant Cugat. Va treballar el fang i, a París, la ceràmica. El gravat l'ha practicat en les modalitats de punta seca, aiguafort i litografia. També ha tocat el linòleum, sobretot per a l’Estampa Popular Catalana (1965).

A les seves obres, hi solem veure representada la seva pròpia experiència humana, visual i sensorial, i el moment cultural en el qual visqué.

Va ser una dels components del Grup Indika, el primer moviment d’avantguarda de les comarques gironines, promogut pel pintor Joan Massanet, iniciat el febrer de 1952 amb una exposició a la sala de sessions de l’Ajuntament de Girona. El seu tarannà era el de «reafirmar la independència creativa» i participar d’un llenguatge renovat, i amb un estil plàstic oposat a les idees «escapçades, maneres repetides, formes artístiques exhaurides».

La primera exposició individual va ser a Barcelona, a les Galeries Argos l’any 1955; i des de llavors exposà a galeries de Catalunya, Espanya, Europa i també d’Amèrica i del Japó. Exposà també a les Sales Municipals de Girona, sota els auspicis del Círculo Artístico de Gerona. L’any 1982 es féu una exposició antològica del grup Indika a la Fontana d’Or.

OBRES _

ARTISTA