«Fotoperiodisme a la rereguarda»
.

CERCADOR

 

FOTOPERIODISME ―

FOTOPERIODISME ―Tornar

«Fotoperiodisme a la rereguarda»

L’exposició aplega les imatges més representatives, publicades al suplement del diari La Vanguardia «Notas gráficas», sobre la vida i el treball a la rereguarda catalana durant la Guerra Civil espanyola. S’hi mostren les fotografies preses pel fotògraf i el tractament que van rebre a la premsa gràfica del moment, en una època de molta rellevància de la imatge a la premsa, en què destacaven els fotomuntatges de pàgines interiors i portades. El fons fotogràfic de Rafael Vilarrubias.

Rafael Vilarrubias (Igualada, 1905 – Banyoles, 1953) va començar la seva carrera professional en el món de la imatge, amb la fotografia comercial de galeria, a Banyoles. Va exercir de retratista fotografiant persones, vistes, paisatges, actes socials de Banyoles i dels municipis propers. L’any 1932 va començar la seva etapa com a fotoperiodista al diari La Vanguardia en el qual va publicar, fins l’any 1937, nombroses fotografies: 12 a portades i 27 a pàgines interiors, en l’apartat de crònica gràfica del diari. Paral·lelament també va col·laborar al diari El Día Gráfico fins l’any 1939. Des de 1947 fins a 1953, va col·laborar en la revista local de Banyoles, Horizontes. Durant aquests anys va seguir compaginant la seva feina de fotoreporter amb la de retratista, al seu estudi i a l’aire lliure.

El fons fotogràfic de Rafael Vilarrubias és custodiat per INSPAI, Centre de lla Imatge de la Diputació de Girona des de l'any 2006. Es compon d’imatges procedents del fons personal del fotògraf i de la seva trajectòria professional com a retratista —en el seu propi establiment— i fotoperiodista —als diaris La Vanguardia i Día Gráfico i a la revista local de Banyoles Horizontes—, des del 1925 fins al 1953. Les fotografies de Vilarrubias ofereixen un testimoni excepcional de la Segona República, la Guerra Civil i la postguerra, temes no gens habituals en els fons de l’INSPAI.

 Per a més informació: www.inspai.cat

FOTOGRAFIES ―

ACTES I EVENTS ―

RECULL DE PREMSA ―

Descarregar PDF

ITINERÀNCIES ANTERIORS

sala d'exposicions de la Médiathéque Perpinyà
Municipi:
Perpinyà
Dates:
02 al 23 de setembre 2017
Casa de Cultura de Llançà
Municipi:
Llançà
Dates:
10 al 26 de novembre 2017
Sala d'exposicions municipal Escoles Velles
Municipi:
Begur
Dates:
02 al 18 de febrer 2018