.

CERCADOR

Notícies

Tornar

El Museu d'Art presenta la restauració de dues obres del fons de la Diputació
16/11/2021

El passat dijous dia 11 va tenir lloc al Museu d'Art de Girona l'acte públic de presentació del resultat de les restauracions de dos olis sobre tela: El cafè Vila (1877), de Jaume Pons Martí, i L'Onyar a Girona (1914), de Mela Muter. Es tracta de dues obres destacades de l'exposició permanent a les sales de pintura del segles XIX i XX del Museu d'Art de Girona i que formen part del fons d'art de la Diputació de Girona.

Els treballs de restauració i conservació preventiva, dirigits per la conservadora-restauradora del Museu d'Art, Elena Boix, i executats per la restauradora Laia Roca, s'han realitzat gracies a l'ajut de la Diputació de Girona, en el marc del programa anual de suport a la protecció, conservació i difusió del patrimoni cultural de les comarques de Girona.

L'acte va comptar amb la participació d'Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Josep Manel Rueda, director de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural, i Carme Clusellas, directora del Museu d'Art de Girona. També hi ha va intervenir la restauradora Laia Roca, que va comentar els processos i resultats de la restauració de les dues pintures en les quals s'ha intervingut.

La restauració s'ha dut a terme in situ al taller de restauració del museu i els visitants interessats han pogut seguir el procés en directe, atès que les portes del taller han estat obertes durant el treball, fet que ha permès dialogar i interaccionar amb les persones que han tingut interès a apropar-s'hi.

L'Onyar a Girona (1914), obra emblemàtica de la pintora d'origen polonès Mela Muter, presentava aixecaments i pèrdues puntuals de pintura, així com descohesió entre els grans de pigment i els clivellats. És possible que el tipus de materials i la tècnica utilitzada per part de l'artista afavorissin l'aixecament de la pintura en alguns punts. Alguns d'aquests aixecaments presentaven risc de pèrdua immediat.

El cafè Vila (1877), obra de Jaume Pons Martí, és una visió d'aquest singular cafè gironí que havia estat obert a la plaça del Vi de Girona.

L'obra presentava un enfosquiment generalitzat que no deixava observar els colors originals. Les anàlisis prèvies i les fotografies amb llum ultraviolada i amb llum infraroja han pogut determinar diferències notables respecte a com el veiem actualment -canvis de composició o una primera signatura tapada. Una imatge que ens transporta a finals del segle XIX, quan els cafès eren els espais de tertúlia i d'intercanvi d'idees entre els intel·lectuals del moment.

Museu d’Art de Girona

 

Les vostres dades s'incorporaran al fitxer Llistes de difusió, creat per la Diputació de Girona per fer arribar informació de les seves activitats i serveis. Entenem que, enviant la vostra adreça electrònica, ens autoritzeu a enviar-vos aquesta informació. Podeu modificar les vostres dades o donar-vos de baixa adreçant-vos a difusio@ddgi.cat
Tanca