.

CERCADOR

Notícies

Tornar

Es tracta d’una iniciativa que forma part del projecte europeu Awakening European Sleeping Instruments per a la difusió dels instruments i de les músiques creades al voltant de la Portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll durant l'Edat Mitjana.

Ara, el projecte arriba a Girona i es mostren instruments d’elements arquitectònics de la ciutat, com els que es poden trobar a Sant Pere de Galligants o a la catedral de Girona. És una experiència oberta a tots els públics, participativa, que inclou una exposició, tallers, visites guiades, un taller de construcció d’instruments i música en directe amb els instruments construïts.

«Despertant instruments adormits» està coordinat per l’artista, musicòleg i intèrpret especialitzat en el repertori trobadoresc i a l'organologia medieval, Toni Madueño, que també construeix els instruments de corda que utilitza als seus concerts.

La presència d’instruments musicals medievals en els elements arquitectònics és fonamental pel seu coneixement i estudi. L’exposició «Despertant instruments adormits» està composta per un conjunt de rèpliques d’aquests instruments medievals. La mostra es podrà visitar a partir del 20 de febrer fins al 20 de març, de dilluns a divendres, de 10 a 20 h, al primer pis de la Casa de Cultura de Girona. Els festius estarà tancat.

Acompanya l’exposició un taller-demostració en el qual Antoni Madueño construirà una còpia de l’instrument de corda medieval que apareix al Beat de Girona, conservat al Museu de la Catedral de Girona. El taller estarà obert al públic els dies 21, 27 i 28 de febrer i 5, 6, 12, 13 i 19 de març de 10 a 14 h i de 16.30 a 19.30 h.

En aquest marc també s’han programat una conferència, dos concerts itinerants i un concert a l’auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, a més, d’una visita especialment pensada per a famílies que inclou un recorregut per a l’exposició i el taller (27 de febrer a les 17.30 h).

Els dissabtes 29 de febrer i 14 de març a les 11.00 h es podrà seguir el concert itinerant pel monestir de Sant Pere de Galligants i la catedral de Girona, amb Antoni Madueño i Adrià Garcia. En aquests dos monuments apareixen reproduïts instruments de l’època medieval, és per això que als seus claustres i en d’altres dependències hi sonaran els instruments de l’exposició i veus que interpretaran obres de l’època, algunes de les quals conservades als arxius de Girona mateix o de les comarques gironines.

Ens preguntarem com sonaven els instruments de l’època medieval, o si en podem trobar a Girona. La combinació de les restes arqueològiques que ens han pervingut; els textos contemporanis, teòrics i literaris; la iconografia, i els instruments folklòrics, que han conservat característiques semblants a les dels instruments medievals, són les peces que ens permetran aproximar-nos a un tema relativament desconegut i apassionant. Veurem com es resolen aquestes qüestions en una conferència, a càrrec d’Antoni Madueño, el 12 de març a les 19.00 h a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. 

Les vostres dades s'incorporaran al fitxer Llistes de difusió, creat per la Diputació de Girona per fer arribar informació de les seves activitats i serveis. Entenem que, enviant la vostra adreça electrònica, ens autoritzeu a enviar-vos aquesta informació. Podeu modificar les vostres dades o donar-vos de baixa adreçant-vos a difusio@ddgi.cat
Tanca