«Modest Urgell, més enllà de l'horitzó», al Museu d'Art06/02/2020

El Museu d’Art de Girona acull l’exposició central de l’Any Urgell, que commemora el centenari de la mort de Modest Urgell (1839-1919), un dels pintors més reconeguts a casa nostra. La seva insistència a plasmar en els quadres la quietud, la solitud, els capvespres, les ruïnes o l’horitzó l’han convertit en un pintor inoblidable. Però tot aquest imaginari romàntic ha amagat les altres cares d’Urgell: la del jove que viatja a París i a la Normandia; la de l’etern nòmada, la del pintor d’èxit i dramaturg frustrat o la de l’artista que despertà l’admiració, per exemple, de Dalí. Una exposició per (re)descobrir la figura d’Urgell i, alhora, mostrar la seva aportació a la pintura catalana, al llindar de la modernitat.
La mostra exposa dotze obres d’Urgell del Fons d’Art de la Diputació de Girona, com l’oli que serveix d’imatge de presentació, Muralles de Girona.
L’exposició, sense voluntat de ser una antològica, planteja un itinerari pels fets i moments més determinants en la carrera artística del pintor i proposa noves mirades més enllà d’Urgell, més enllà del pintor de cementiris i capvespres: la del jove dibuixant d’auques, la de l’artista irreverent, la de l’etern nòmada que es plantà a París dècades abans que ho fessin els modernistes i que va voltar per tot Catalunya, la del pintor d’èxit comercial, la del dramaturg frustrat i, sobretot, la del mestre inspirador de joves artistes i pintor admirat, entre d’altres, per Joan Miró, Salvador Dalí o Joan Hernández Pijuan.
L’abundosa obra de l’artista, si bé encara pendent d’un catàleg raonat, i les habituals dimensions d’aquesta —grans formats— feien difícil la selecció per un espai expositiu limitat. Amb tot, una tria acurada presenta ara juntes obres cabdals en la carrera artística d’Urgell. Hi són presents Costes de Catalunya (1864), l’obra amb què guanyà una menció honorífica a l’Exposición Nacional de Bellas Artes de Madrid del 1864 i que va significar l’inici d’un canvi de rumb en el seu reconeixement, i El toc d’oració (1876), obra amb la qual va obtenir de nou una medalla i que el va projectar com un dels artistes més reconeguts, demanats i fins i tot copiats del seu moment.
Dates: Fins al 20 de maig de 2020
Lloc: Àmbit 3 del Museu d’Art de Girona