L'exposició «Fonts del Montseny», a la Casa de Cultura

L’exposició «Fonts del Montseny» és una producció del Museu Etnològic del Montseny, La Gabella i l’Ajuntament d’Arbúcies, amb el suport de la Diputació de Girona, la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Parteix d’un projecte de recerca i documentació dut a terme per Òscar Farrerons i Adrià Corella que pretén fer un inventari de totes les fonts que es troben dins els límits dels divuit municipis del Parc Natural del Montseny. El treball de camp que serveix de base per a aquesta exposició recull en un plànol de Google Maps les més de vuit-centes fonts del Montseny, les quals han estat visitades, inventariades i descrites amb indicacions de la situació i l’accés, l’estat, les llegendes i històries relacionades i, finalment, la incorporació d’una fotografia actual de cadascuna.
Una font és qualsevol surgència natural d’aigua que brolla del sòl, arranjada o no per l’home, un recurs natural a l'abast de tothom. Les fonts del Montseny són molt nombroses, però sabem quantes n’hi ha? En quines condicions? On estan ubicades? Quin és el seu estat? Quina és la qualitat de l’aigua que brolla? El projecte «Fonts del Montseny» ha comptabilitzat més de vuit-centes fonts al massís, però el veritable encant no és la seva quantitat sinó la gran varietat. Hi ha fonts a gran altitud, d’altres a tocar les lleres, n’hi ha d’urbanes, d’agradoses, d’humitoses, generoses i romàntiques; algunes són perdudes, d’altres mig amagades. N’hi ha de captivadores, de juganeres, misterioses, portentoses i presumides. L’exposició mostra tot aquest tipus de fonts i fa un repàs de la seva història. Els plafons explicatius parlen de temes com: les fonts i l’ocupació humana al Montseny, les fonts i l’imaginari, els primers excursionistes i estiuejants, les fonts i la salut, les fontades i els aplecs, la nova indústria de l’aigua, els espais patrimonials o la diagnosi ambiental de les fonts del Montseny.
La mostra es pot visitar a des del 14 de gener fins al 14 de febrer de 2020, de dilluns a divendres, de 10 a 20 h, al primer pis de la Casa de Cultura de Girona. Els festius serà tancat.