.

CERCADOR

Notícies

Tornar

Una exposició del Museu d'Art mostra trenta-sis dibuixos de Prudenci Bertrana
20/09/2015

El Museu d’Art de Girona acull, fins al 10 de gener, una exposició dedicada a Prudenci Bertrana en la qual s’exposen trenta-sis dibuixos del Fons d’Art de la Diputació de Girona. La mostra vol ser un pretext per aprofundir en la faceta de Prudenci Bertrana com a dibuixant i retratista, i per recuperar una petita joia de bibliòfil, el llibre Aplech (1906), per al qual es van realitzar aquests dibuixos. Es tracta d’un llibre de lectures per a infants promogut i editat per un gironí destacat, Josep Dalmau Carles, que realça els literats d’una època i, sobretot, testimonia la voluntat d’aquell moment de fer de la literatura i l’art un mitjà fonamental per a la formació i l’aprenentatge dels més joves.

Retrats de Prudenci Bertrana. Aquests retrats de Prudenci Bertrana protagonistes de la mostra van ser un encàrrec de l’editor Josep Dalmau, l’any 1905, amb l’objectiu que sortissin publicats al llibre Aplech. De fet, l’encàrrec va ser compartit entre l’artista olotí Josep Berga i Boada i Prudenci Bertrana. Ambdós es van repartir una feina més tècnica que artística: la de convertir una fotografia de referència a una obra en llapis, carbó o tinta el retrat d’un escriptor perquè pogués ser reproduïda mecànicament i impresa. Berga i Boada en va realitzar un total de setanta, i Bertrana, els trenta-sis que ara s’exposen. Entre aquesta galeria de personalitats destaquen el seu propi autoretrat o els retrats dels seus companys i amics Carles Rahola i Xavier Montsalvatge, amb qui va compartir el moment vital i cultural de la Girona de principis del segle xx.

Documentació ―

Documentació en PDF
Les vostres dades s'incorporaran al fitxer Llistes de difusió, creat per la Diputació de Girona per fer arribar informació de les seves activitats i serveis. Entenem que, enviant la vostra adreça electrònica, ens autoritzeu a enviar-vos aquesta informació. Podeu modificar les vostres dades o donar-vos de baixa adreçant-vos a difusio@ddgi.cat
Tanca