S’inaugura el Centre per a la Millora del Reg a l’IRTA - Mas Badia de la Tallada d’Empordà

El centre assessorarà agricultors i comunitats de regants sobre com millorar l’eficiència de l’aigua utilitzant les noves tecnologies.
L’acte d’inauguració va comptar amb la presència de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà; la diputada de Projectes Europeus de la Diputació de Girona, Montserrat Mindan; el director general de l’IRTA, Josep Usall, i el director de l’Estació Experimental Agrícola Mas Badia, Joan Bonany.

El 27 de novembre del 2020 es va inaugurar el Centre per a la Millora del Reg a l’IRTA - Mas Badia, a la Tallada d’Empordà. L’objectiu principal del centre és el desenvolupament d’eines i estratègies per contribuir a garantir la disponibilitat hídrica suficient al territori, en el context del transvasament sistemàtic d’aigua del riu Ter a la regió metropolitana de Barcelona i dels efectes del canvi climàtic. El repte és mantenir en el futur la disponibilitat del recurs hídric en la quantitat i qualitat que requereixen els usuaris del Baix Ter —que inclouen agricultors, abastaments públics, sectors industrial i turístic, i, també, les necessitats ambientals dels ecosistemes aquàtics— per mantenir la seva activitat.

La consellera, en el seu parlament, va destacar que «El reg modern ens permet fer gestió ambiental. A Catalunya volem ser pioners en la convivència entre el regadiu, la tecnificació de l’agricultura i la protecció de la biodiversitat», mentre que el director de l’Estació Experimental va posar de manifest la preocupació, a les comarques de Girona, pel fet que l’aigua no limiti les activitats econòmiques vinculades a aquest recurs en el futur. La diputada de Programes Europeus de la Diputació de Girona va manifestar: «El nostre territori ha de seguir treballant, sense abaixar la guàrdia, en la seva aposta focalitzada en la bona gestió de l’aigua. En aquest sentit, la capacitat innovadora del territori en aquest sector es veu encara més reforçada gràcies als agents que participem activament en el PECT i a les operacions que s’hi porten a terme». A la vegada, la diputada va reiterar la disposició de la institució per donar suport a projectes estratègics per al territori.

En aquest sentit, el Centre per a la Millora del Reg centrarà els seus esforços, en aquests primers anys, en el desenvolupament d’estratègies de millora de l’eficiència del reg agrícola a partir de l’ús de les TIC i la realització de diversos projectes demostratius. En concret, obtindrà informació de manera sistemàtica a través d’uns sensors col·locats en finques pilot distribuïdes pel Baix Ter, que aportaran informació sobre el volum d’aigua que hi ha al sòl, la climatologia i l’estat hídric de les plantes. Aquestes dades, juntament amb les projeccions climàtiques dels vuit dies següents, s’introduiran dins d’un sistema que farà recomanacions de reg per als cultius principals del Baix Ter, destinades tant als agricultors o regants i als gestors d’aigua de les comunitats de regants com als programadors de reg de les principals finques de reg automatitzat del territori.

Entre els projectes demostratius, cal destacar la introducció del reg solar, tant en canonades secundàries de les xarxes de regadiu de les comunitats de regants com a les zones de regadius, a partir de pous, com a pas previ i necessari per al canvi a sistemes de reg més eficients, com el degoteig i l’aspersió.

El centre ha tingut un cost de 304.000 euros, aportats pel FEDER (100.000 euros), l’IRTA (154.000 euros) i la Diputació de Girona (50.000 euros), i s’emmarca dins l’operació «Implementació d’estratègies demostratives per a la millora de l’eficiència del reg agrícola del PECT “Girona, regió sensible a l’aigua”», que lidera la Diputació de Girona.

Mas-Badia-Obres-CMR-01-2020-BR

Imatge 1. Entrada del Mas Badia (la Tallada d’Empordà) en el moment de l’inici de les obres, al gener de 2020.


Restauració-Mas-Badia-1BR.jpg

Imatge 2. Enderroc de les antigues instal·lacions de l’IRTA - Mas Badia.


image_news_2_3.png

Imatge 3. Recepció del nou Centre per a la Millora del Reg al Mas Badia, a la Tallada d’Empordà.

Imagen-1.png

Imatge 4. Nou sistema solar fotovoltaic instal·lat als terrenys a prop del Centre per a la Millora del Reg al Mas Badia (la Tallada d’Empordà), que demostra la necessitat d’innovar per aprofitar els recursos renovables, com el sol, per generar energia de manera sostenible.

CMR-politics.jpg

Imatge 5. La inauguració del Centre per a la Millora del Reg va comptar amb la presència de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà; la diputada de Projectes Europeus de la Diputació de Girona, Montserrat Mindan; el director general de l’IRTA, Josep Usall, i el director de l’Estació Experimental Agrícola Mas Badia, Joan Bonany.

 

Per a més informació:
http://www.ddgi.cat/web/noticia/10254/inauguracio-de-les-obres-de-rehabilitacio-del-centre-per-a-la-millora-del-reg-a-l-estacio-experimental-agricola-mas-badia